Klimat.

2019-08-07 16:15
Linda Staaf. Bild: Privat / WoodsAndWater
Linda Staaf.
Puffetikett
Dagens ETC

Hon säger nej till flygande turister

Linda Staaf driver turistföretaget WoodsAndWater i Vadstena. Från och med i år tackar hon nej till flygande kunder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varför säger du nej till turister som tar flyget?

– Nöjesflygandet bidrar så otroligt mycket till utsläppen av växthusgaser och om vi ska uppnå Parisavtalet innebär det att vi behöver göra drastiska förändringar. Som turism-företagare kan jag inte bidra till det här. Därför bestämde jag mig i höstas för att tacka nej till erbjudanden från exempelvis Storbritannien och Tyskland.

Men förlorar du inte ekonomiskt på det här?

– Jo visst. Det finns jättemånga bra argument för att fortsätta med internationell turism men med tanke på hur illa ställt det är med klimatet så kan jag inte försvara det. Det är mycket viktigare att lämna över en hållbar värld till mina barn.

Vad har du fått för respons från kollegor och turister?

– Inom den hållbara turismen där jag jobbar har man länge sagt att det inte går att göra något åt sättet som turisterna tar sig till verksamheten. Att man lika gärna kan strunta i det. Det får mig bara att gå i taket! Jag kan i högsta grad påverka vilka som kommer hit. Och nu vet jag att andra företagare blivit påverkade av mina tankar och idéer. Men i mejlkonversationerna med de internationella kunderna har det blivit tyst.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

800dagar

Flygets klimatpåverkan

• Den uppskattade totala klimatpåverkan från svenska befolkningens flygresor år 2017 var cirka 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter (inklusive höghöjdseffekten). Det är lika mycket utsläpp som för hela personbilstrafiken i Sverige.

• Utsläppen är cirka 1 ton per person och år, vilket motsvarar en flygresa till södra Spanien. I genomsnitt flyger vi i Sverige mer än fem gånger så mycket som det globala genomsnittet.

Källa: Naturvårdsverket