Klimat.

2018-09-06 05:00
Skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset. Greta Thunberg i förgrunden. Bild: Jessica Gow/TT
Skolstrejk för klimatet utanför riksdagshuset. Greta Thunberg i förgrunden.
Puffetikett
Dagens ETC

”Det är en kris vi befinner oss i”

"Politikerna måste ta klimatkrisen på allvar och människor behöver veta om vad som pågår. Jag måste göra det jag kan", säger Greta Thunberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Du skriver att ”om vuxenvärlden skiter i min framtid så gör jag det med”. Känns det som att vuxenvärlden och de med makt ignorerar klimatfrågorna?

– Det är inte bara vuxenvärlden – det är alla. Många vet att någonting pågår, att planeten värms upp för att det släpps ut en massa växthusgaser. Men de vet inte hur allvarligt det är, vilka konsekvenser det får eller vilka enorma åtgärder som måste till för att förhindra de katastrofala effekterna. Om folk visste så skulle de inte komma och fråga varför jag strejkade, då skulle de sätta sig här med mig. Då skulle de själva välja att engagera sig i klimatfrågan, göra egna uppoffringar och rösta på den bästa klimatpolitiken.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Hur kommer det sig att du börjat engagera dig i klimatfrågan?

– När jag gick i tvåan pratade lärarna om global uppvärmning och klimatförändringar och enkla saker man kunde göra själv, som att släcka lampor och använda mindre papper. Jag tyckte det var konstigt att människor kunde påverka något så stort som klimatet, och tänkte att om det var så skulle ju alla prata om det – då skulle det vara den viktigaste frågan. Men det var det inte. Hemma började jag släcka lampor och dra ut kontakter och så vidare. Mina föräldrar undrade vad jag gjorde, så jag började läsa på om om klimatet och blev insatt. Sedan läste vi alla i familjen på tillsammans och började engagera oss.

Flera människor har anslutit sig till din klimatstrejk och du har även omskrivits internationellt. Hur känns det?

– Det känns såklart bra att fler anslutit sig. Och det är bra att medierna lyfter klimatfrågan, det var också syftet med det här.

På söndag är det val i Sverige. Hur hoppas du att det går?

– Det är klart att man skulle vilja att det blir ett klimatval, men det här gör jag inte för att valet ska få en särskild utgång, utan för att klimatfrågan ska prioriteras. Det är en kris vi befinner oss i.