Klimat.

2015-11-25 18:00
Kamilika Elboreet och Happy Lucas från Tanzania är på väg till Children’s Climate Conference i Södertälje. Bild: Press
Kamilika Elboreet och Happy Lucas från Tanzania är på väg till Children’s Climate Conference i Södertälje.

Barnens klimatmöte hålls i Södertälje

I morgon samlas barn från 22 olika länder till sitt eget klimattoppmöte i Södertälje. De ska arbeta fram en lista med krav på åtgärder som ska lämnas över till världsledarna i Paris. – Det är deras planet och framtid det handlar om, säger konferenschef Anna Albinsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Barnens klimatkonferens pågår fram till lördagen, och i morgon presenterar de den kommuniké de jobbat fram tillsammans på Södertälje stadshus. Sedan kommer de att resa ner till Paris där de får fem minuter på sig att presentera den inför deltagarna på klimattoppmötet.

– Idén kommer av att vi tyckte barnens röst saknades i denna fråga och vi resonerade som så att det är deras planet och deras framtid det handlar om. Vi ville vara med och lyfta fram barnens röst i frågan och valde att arrangera en sådan här konferens, säger Anna Albinsson, konferenschef. 64 barn i åldrarna nio till tolv år deltar i konferensen, och de kommer från 22 olika länder. Alla kontinenter finns representerade.

– Vi valde utifrån fyra kategorier, rika och fattiga länder, länder som är drabbade av klimatkris och ursprungsbefolkning, säger Anna Albinsson.

Har redan börjat arbeta

Barnen har redan börjat arbeta med olika krav på klimatåtgärder. Bland de förslag som ska mejslas ut till den gemensamma kommunikén finns allt från fler elbilar till att flytta skolor.

– Två flickor från Samoa vars skola håller på att hamna under vatten på grund av vattenhöjningen har krav på att få skolan flyttad upp på ett berg. Alla 64 barns krav kommer också att bifogas i kommunikén.

Efter att barnen presenterat sin kommuniké för pressen i morgon ska de träffa biståndsminister Isabella Lövin (MP). Dagen efter är det mottagning på miljödepartementet med miljöminister Åsa Romson (MP) och till sist får de besöka slottet i Stockholm. Det fanns tankar om att förlägga konferensen till huvudstaden, men Anna Albinsson tycker att Södertälje är ett bättre val.

– Södertäljes kommunala energibolag Telge energi är initiativtagare. Därför är det naturligt att hålla den i Södertälje, även om vi hade tankar på att vara i Stockholm. Men vi tror att det är en konkurrensfördel att ha den här. Det är en mångkulturell, internationell stad som också har många utmaningar. I den värdklass som kommer att vara med och ta hand om barnen tror jag att de pratar minst tio olika språk. Det är en jättetillgång i sammanhanget, säger Anna Albinsson.

Läs vidare på nästa sida

Barnens klimatkonferens

Tid: 25–28 november. Huvudförhandlingarna äger rum den 26 november, då deltar även 400 mellanstadieelever från Södertälje.

Deltagare: 64 barn från 22 länder i åldern 9–12 år.

Värdskola: Blombackaskolan

Arrangörer: Telge Energi, Södertälje Kommun, Fryshuset, Globträdet och Världsnaturfonden

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar