Klimat.

2019-04-11 10:57
  • Karl Eirik Schjott-Pedersen.
    Karl Eirik Schjott-Pedersen.
  • Foto: Berit Roald / NTB / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Arbeiderpartiet svänger – vill inte borra i Lofoten

Norska socialdemokraterna har till sist bestämt sig. Därmed finns majoritet i Stortinget för att det inte ska borras efter olja i det känsliga området kring Lofoten. Fossilbranschen är besviken.

Arbeiderpartiet har hållit öppet för att det marina området kring Lofoten ska kunna exploateras, något som statliga Equinor (tidigare Statoil) hävdar är en förutsättning om Norge ska kunna försvara sin position som producent. Just nu kommer 1,6 miljoner fat olja dagligen från landets offshore-anläggningar. Men det senaste är att Arbeiderpartiet svänger.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Påverkades av debatten

Klimatdebatten har på allvar tagit fart i Norge. Den så kallade olje­fonden – världens största med innehav på drygt 9 000 miljarder svenska kronor – fick nyligen klartecken av regeringen, ledd av moderata Høyre, att börja investera i förnyelsebara energiprojekt som ligger utanför traditionell börshandel. Redan står det klart att fonden kommer att sälja av innehav i hundratals fossila företag som inte samtidigt satsar på förnyelsebara alternativ.

Arbeiderpartiet har tagit intryck av debatten och av en växande intern opinion för att både minska landets beroende av fossil energi och utsläpp av växthusgaser.

På lördagen förklarade parti­ledare Jonas Gahr Store den nya positionen. Han sa dessutom att han vill att branschen ska presentera en deadline när den är utsläppsfri, men var noga med att betona att Arbeiderpartiet fortsatt vill skapa goda förutsättningar för verksamheten.

Oljebranschen är inte övertygad, efter att Arbeiderpartiet vacklat om Lofoten under flera år.

– Hela industrin är förvånad och besviken, säger Karl Eirik Schjott-Pedersen, ordförande i den norska branschorganisation för olje- och gasbolag, till Bloomberg.

– Det här ger inte den förutsägbarhet vi är beroende av.

Facket är kritiskt

Oljenäringens största fackförbund, Industri energi, har en nära relation till Arbeiderpartiet. Kritiken är skarp.

– Det här skapar obalans i policydiskussionerna för en industri som är beroende av långa perspektiv. Det kan vi inte acceptera, säger förbundsordförande Frode Alfheim till Sydney Morning Herald.

Norge tillåter exploatering i andra arktiska områden, trots att Natur og Ungdom och Greenpeace försökt stoppa genom att stämma norska staten.

800dagar