Frode Pleym
Chef för Greenpeace i Sverige
”Vi står på gränsen till katastrofala klimatförändringar och det finns ingen tid att förlora. Vi får ingen andra chans och i ljuset av IPCC-rapporten, som tydligt visar att det krävs mer än vad vi tidigare trott, är det oacceptabelt om våra politiker misslyckas. COP24 måste resultera i kraftfulla åtgärder. Världens ledare behöver förbinda sig att förstärka sina nationella klimatmål.”
Karin Lexén
Generalsekreterare, Naturskyddsföreningen
”Läget för klimatet är akut, och vilka åtgärder som vidtas de närmaste tio åren är avgörande för huruvida katastrofala effekter till följd av klimatförändringarna kan undvikas. De globala utsläppen måste halveras till 2030 för att vi ska ha en chans att klara att begränsa uppvärmningen till max 1,5 grader. COP24 måste därför resultera i ett löfte om att alla länder åtar sig att skärpa sina nationella åtaganden senast år 2020.”
Pella Thiel
Ordförande i Omställningsnätverket, vice ordförande i End Ecocide Sweden
”Släpp utsläppsfokuset! Fossila bränslen som tas upp ur jorden kommer att förbrännas. Diskutera i stället hur vi ska se till så att kolet stannar i marken. Jag hoppas att COP24 kan handla om en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring, ekocid, inom ramen för Internationella Brottmålsdomstolen. Det skulle styra om de enorma investeringar som fortfarande går till fossil industri.”
Anders Wijkman
Ordförande i den globala tankesmedjan Romklubben
”Se till att utsläppen, om möjligt, halveras till 2030. De rika länderna måste ta ledningen – både genom att ta fram kolsnåla lösningar och genom att ge ökat stöd för klimatsmarta investeringar i låginkomstländerna. De årliga investeringarna i förnybar energi måste minst tredubblas. Men materialfrågorna är likaså viktiga. Stål, cement, aluminium, plast och textil svarar för 25 procent av utsläppen. Här måste ny teknik in. Linjära materialflöden måste bli cirkulära. Även jordbruket måsta ställas om.”
Johanna Nilsson
En av grundarna till den digitala plattformen Klimatklubben
”Våga ta de obekväma besluten! Framtiden kommer att tacka er. Att stoppa klimatförändringarna är allas ansvar, men det är mycket som vi privatpersoner inte har makt över och som vi därför behöver politiska beslut för – och det är där ni behövs! Vi backar era beslut och samlar gärna ihop opinionen som står bakom er. Så sätt ner foten och gör det rejält! Tack!”
Beatrice Rindevall
Redaktör för Supermiljöbloggen och ledarskribent på ETC
”Tiden för att diskutera vem som har rätt att släppa ut växthusgaser är över. Alla måste fokusera på hårda utsläppsminskningar, och utgångspunkten borde handla om vilka stöd staterna behöver för att göra de enorma omställningar som Parisavtalet kräver. Vi får inte låta andra frågor överskugga målet och inte inbilla oss att vi har tid kvar, för utsläppsutrymmet är tyvärr redan slut.”
Martin Hedberg
Meteorolog, The Polyfuture Institute SWC
”Lägg politiska och ekonomiska begränsningar åt sidan. Förstå och agera istället på vad som är nödvändigt ur ett naturvetenskapligt och moraliskt perspektiv. Mänskligheten, och allt annat liv på den här planeten, står inför situationer som vi varken har erfarenhet ifrån eller beredskap inför. Förhandlingarna kommer säkert att vara svåra, men sett i relation till prövningarna som kommer är de ändå det lättaste steget. Se till att steget blir rejält och i rätt riktning.”
George Monbiot
Brittisk journalist och författare, kolumnist på The Guardian
”Snälla kom ihåg att komplexa system, som gränssnittet mellan jorden och atmosfären, inte svarar på tryck på linjära och gradvisa sätt, utan med abrupta förändringar från ett land till ett annat. Vi har ingen aning om var brytpunkten ligger, så er plikt mot mänskligheten är att minimera riskerna för en sådan förändring med ett kraftfullt och omedelbart program för utsläppsminskning. Det betyder, framförallt, att lämna fossila bränslen i marken och att minska markanvändningen för boskapsskötsel.”
Bill McKibben
Amerikansk journalist och författare, samt grundare till 350.org
”När ni ser hur isarna smälter, skogarna är i brand och havsnivåerna höjs, kanske kan ni arbeta bara lite snabbare?”
Sunita Narain
Generaldirektör för det indiska research-institutet Centre for Science and Environment samt redaktör för magasinet Down To Earth
”Världen håller på att få slut på tid. De fattiga känner redan smärtan från klimatförändringarna. Men vi måste förstå att klimatkrisen kommer att bli en stor utjämnare och att både rika och fattiga påverkas. Det är hög tid att vi förstår allvaret och nödvändigheten och att vi agerar. Tiden för samtal är över.”
Björn Wiman
Kulturchef på Dagens Nyheter och aktuell med boken ”Sent på jorden: 33 tankar om världens största nyhet”
”Visa ledarskap. Misslyckandet hittills ligger i att ingen i ledande ställning har vågat peka på disproportionen mellan vad vi vet och vad vi (inte) gör. Samhällets ledare i alla sektorer måste inskärpa att det är skarpt läge: att det är dags för en omställning som liknar en krigsekonomi. Den som gör det tror jag också skulle få stort gehör hos en stor mängd människor; många är beredda till förändring om någon på ett trovärdigt sätt kan visa att det är meningsfullt och kommer att göra skillnad.“
Karin Sundby
Ordförande Klimatriksdagen
”Budskapet från den senaste IPCC-rapporten bör finnas med som ett mantra under hela COP24; Sverige och EU måste ta på sig ledartröjan och visa att en global omställning är nödvändig och möjlig. Det är även viktigt att röster från Talanoadialoger världen över lyfts in och beaktas. Mötet i Katowice måste utmynna i en kraftfull deklaration och en tydlig färdplan som världens ledare står bakom. Jag önskar att varenda politiker tar med sig en bild på ett barn eller barnbarn, som en påminnelse om vad som står på spel.”