Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Tickande miljöbomber längs Norrlandskusten

Utanför Ortviken i inre Sundsvallsfjärden finns stora lämningar från skogsindustrin. Det handlar om några av de giftigaste ämnena vi känner till som tillsammans med trärester från industrin bildar enorma döda områden på havsbotten. 
Utanför Ortviken i inre Sundsvallsfjärden finns stora lämningar från skogsindustrin. Det handlar om några av de giftigaste ämnena vi känner till som tillsammans med trärester från industrin bildar enorma döda områden på havsbotten.  Bild: Bild Anna Thors

Dagens ETC.

Längs Norrlandskusten finns enorma fiberbankar med gifter och tungmetaller. Det är lämningar från skogsindustrin. Trots att problemet varit känt i många år vet forskare och miljöexperter ännu inte hur haven bäst ska saneras.

På ytan är havet lugnt. Intill bolmar den vita röken från skorstenarna på Ortvikens pappersbruk. Här i inre Sundsvallsfjärden, inte långt från stadens centrum, har fem fiberbankar hittats på havets botten med stora mängder föroreningar. Innehållet är rena giftsoppan – träfibrer från massatillverkningen har blandats med både tungmetaller och organiska miljögifter som dioxin och DDT.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00