Hoppa till innehållet

Livsmedel

Svenskars kost ohållbar för klimatet

Att svenskars kost är ohållbar beror främst på en högre
konsumtion av mjölk och kött, konstaterar Elin Röös som är delförfattare till rapporten.

Att svenskars kost är ohållbar beror främst på en högre konsumtion av mjölk och kött, konstaterar Elin Röös som är delförfattare till rapporten.

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Svenskars kost är långt ifrån hållbar. Tvärtom är vi ett av de länder som släpper ut mest växthusgaser genom kosten. Några effekter av våra ohållbara matvanor är klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och övergödning, enligt en ny rapport.

I genomsnitt släpper medelsvensken ut två ton koldioxid varje år genom kosten, enligt rapporten från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Svenska miljöinstitutet (IVL). Det kan jämföras med ett halvt ton per person och år i låginkomstländer. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser