Mellan 2015 och 2019 ska Stockholms stad dela ut 720 miljoner av den så kallade Klimatmiljarden till klimatåtgärder inom kommunens verksamhet. Av de projekt som genomförts hittills har lampbyten haft störst genomslag på utsläppen.
– Om man räknar på hur mycket koldioxid som sparats på olika projekt har byten av belysning varit extremt effektiva. Det är intressant eftersom det är en enkel åtgärd, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Flera verksamheter har gjort ett skifte till LED-lampor, bland annat ett äldreboende i stadsdelen Bromma som på köpet har lyckats spara runt 100 000 kronor i elkostnader varje år, berättar Katarina Luhr. Även gatubelysningen i flera områden har genomgått ett skifte till LED. Totalt beräknas lampbytena ha bidragit till en besparing på drygt 795 000 kilo koldioxidutsläpp varje år.
– Vi har också märkt att en del av projekten kan ge ringar på vattnet, till exempel det här äldreboendet i Bromma. Många tycker det är spännande att de både lyckas spara pengar och få bra belysning, säger Katarina Luhr.
Långsiktiga effekter
Hon tror även att det faktum att olika förvaltningar själva ansöker om medel ur Klimatmiljarden för att utföra projekt skapar långsiktiga effekter.
– De har själva fått välja det de tror kommer ge störst nytta. Då tror jag man börjar fundera lite mer på hur man faktiskt kan minska utsläppen och hittar kanske också fler saker man vill göra framöver.
I Stockholm är målet att bli fossilfritt till 2040. Hur långt anser du att ni har kommit på vägen dit?
– Vi har ju två olika mål. När det gäller stadens egna organisationer så ska de vara fossilfria till 2030. Där har vi kommit ganska långt. När det gäller hela staden siktar vi på att alla medborgare och verksamheter ska vara fossilfria 2040, och där har vi ganska lång väg att gå.
Vilka är de största utmaningarna?
– Att inte vara för fega vad gäller att arbeta med trafiken. Det handlar ju om att våga prata om det som vår stora utmaning för att ställa om till fossilfritt.
– En annan utmaning är så klart klimatanpassningsåtgärder. Vi vet att det kommer komma fler och häftigare regn men inte riktigt när.