BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Därför var ett av förslagen som presenterades ett skatteavdrag för reparationer och för personer som hyr istället för att köpa nytt. Ökad tillgänglighet till bilpooler och ett förenklat system för hushållen att minska sitt avfall var andra åtgärder som föreslogs.
Nu har utredningen lämnats till de olika remissinstanserna och man inväntar svar.
– Med utredningen påbörjades en väldigt stor förändring av samhällsekonomin och det utredaren letat efter är åtgärder som kan stärka det förändringsarbetet. Men vi måste se det som att det är i början av en sådan omställning. Utredningen lyfter fram några små konkreta förslag som kan sättas in under kort tid. Andra är större resonemang, säger miljöminister Karolina Skog till Dagens ETC.
I ett större perspektiv och på längre sikt är tanken att gå från ett samhälle som bygger på den linjära ekonomin till att i framtiden helt övergå till en cirkulär ekonomi.
– Tanken om kretslopp har funnits länge men att gå från ett ekonomiskt system till ett helt annat är en stor förändring. Det innebär en annan konsumtion, en annan avfallshantering, en annan produktion. Det yttersta målet är att det inte ska finnas något avfall. Det är visionen, säger Karolina Skog.
Gör återbruk lönsamt
Vad som krävs för att Sverige ska ställa om till cirkulär ekonomi är svårt att överblicka enligt henne.
– Vi kan öka beskattningen på framtagandet av råvaror och minska skatten på de arbetsinsatser som krävs för att råvaror ska cirkulera. Skapa faktiska system för återvinning och återanvändning. Göra återbruk affärsmässigt och skapa politik av det.
– Ska vi minska uttaget av resurser så behöver vi låta producerade varor cirkulera flera gånger. Och göra det i en fortsatt stark ekonomisk utveckling.
Enligt Karolina Skog går Sveriges arbete med cirkulär ekonomi i linje med det som sker inom EU. Och det sker mycket kontakt mellan Sverige och EU i sammanhanget.
– Det är en väldigt aktuell fråga inom EU som är på agendan. Varje gång jag träffar en miljöminister har vi någon sådan aspekt med på vår dagordning. Men EU känns nyvaket i jämförelse med Sverige. I Sverige finns ett stort intresse för cirkulär ekonomi, inom offentlig sektor och i näringslivet.
Therese Jacobson, chef för avdelningen för Miljögifter på Naturskyddsföreningen, ser positivt på övergången till en cirkulär ekonomi men lyfter fram några saker som är viktiga att ha i åtanke och som kan förbättras utifrån ett kemikalieperspektiv.
– Inom området miljögifter i en cirkulär ekonomi måste det göras mer. Det finns för svaga informationskrav på innehåll av kemikalier i varor och material och det måste bli mycket bättre, säger hon.
Hon framhåller att hon inte hunnit ta del av utredningen och kan därför inte uttala sig specifikt om förslagen som presenteras.
Men enligt henne är det av stor betydelse att kemikalier och farliga ämnen fasas ut inför en omställning.
– Vi måste se till att det inte cirkulerar farliga ämnen inom en sådan ekonomi. Därför behövs det höga krav på material så det vi återvinner är säkert ur ett gift- och kemikalieperspektiv.
Ett sådant material är plast
– Det finns bra plast och dålig plast och den dåliga plasten behöver separeras ut. Plast är ett resursmaterial som ska kunna återvinnas, men då krävs det att man vet vilka tillsatta kemikalier den innehåller, säger hon och avslutar:
– Det som är positivt är att cirkulär ekonomi är något väldigt bra och vi ser att det kommer upp allt mer i debatter som något som människor faktiskt vill ha. Det går verkligen åt rätt håll, säger Therese Jacobson.