Skyhöga halter PFAS i Systembolagets mest sålda rödvin
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Halterna av PFAS i vin har stigit dramatiskt under senare år, och överskrider vida de ökande halter som finns i dricksvatten. Franska storsäljaren Grand sud merlot är en av värstingarna.
– Det är skrämmande och kommer bara att öka om vi inte slutar att producera och använda PFAS, säger Elin Engdahl på Naturskyddsföreningen.
”Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av björnbär, lakrits, örter och plommon”.
Så beskrivs det franska rödvin på flaska som sålde absolut bäst i liter räknat på Systembolaget förra året.
Nya forskningsdata från miljönätverket Pesticide action network Europe (PAN) visar att storsäljaren Grand sud merlot förutom beskrivna smaktoner också bjuder på skyhöga halter trifluorättiksyra, eller TFA.
TFA ingår i gruppen ultrakortkedjiga PFAS och antogs länge vara en harmlös kemikalie, och det saknas fortfarande tillräcklig forskning kring dess effekter på människor och miljö. Men en ny djurstudie har visat allvarliga missbildningar på kaninfoster som utsatts för kemikalien. Missbildningarna på ögon är av samma typ som observerats på råttor och människor efter exponering för långkedjiga PFAS redan på 80-talet.
Inom EU vill lagstiftare därför i ett första steg klassa trifluorättiksyra som reproduktionstoxiskt och misstänkt skadligt för ofödda barn.
Systembolagets franska storsäljare Grand sud merlot innehåller 220 mikrogram TFA per liter. Det kan jämföras med genomsnittet 129 mikrogram per liter.
Bild:
Press
TFA-fria årgångar
Den största utsläppskällan till TFA är fluorerade växthusgaser, som har ersatt ozonnedbrytande freoner i bland annat kylsystem och värmepumpar. Den näst största globala TFA-källan är PFAS i bekämpningsmedel.
I studien fann PAN Europe ”alarmerande” höga koncentrationer av TFA i viner producerade efter 2020. Däremot fanns inga spår alls av ämnet i viner producerade före 1988.
– En mycket trolig orsak till ökande TFA-nivåer i vin är användningen av PFAS-fungicider (svampbekämpningsmedel). De har använts i vinodling i tio, femton år, säger Tjerk Dalhuisen.
Elin Engdahl, miljögiftsexpert på Naturskyddsföreningen, råder konsumenter att välja ekovin framför konventionell vinsorter.
Bild:
Jens Sølvberg
I undersökningen ingick 39 kommersiella viner från tio länder i Europa. De flesta finns inte i Systembolagets ordinarie sortiment, enligt Elin Engdahl, miljögiftsexpert på Naturskyddsföreningen. Eftersom Sverige knappt producerar vin valde Naturskyddsföreningen, som medlem i PAN, att i studien låta testa Systembolagets franska storsäljare Grand sud merlot, som visade sig innehålla 220 mikrogram TFA per liter. Det kan jämföras med genomsnittet 129 mikrogram per liter. Andra viner som säljs på Systembolaget innehåller med stor säkerhet också TFA.
– Det är skrämmande med de ökande halterna och problemet kommer bara att öka om vi inte slutar att producera och använda PFAS, säger Elin Engdahl, miljögiftsexpert på Naturskyddsföreningen.
TFA i ekoviner
Det krävs igenomsnitt 872 liter vatten för att producera en liter vin, och i fjol kunde PAN Europe visa att TFA finns i höga halter i dricks- och grundvatten i hela Europa.De högsta halterna i vinstudien uppgick till 320 mikrogram per liter. Det är omkring 100 gånger högre än genomsnittsnivåerna i dricksvatten.
De lägsta TFA-nivåerna återfanns i de fem viner i studien som framställts av svampresistenta druvor. Någon signifikant skillnad mellan konventionella viner och ekoviner fann studien däremot inte – men några säkra slutsatser av det kan inte dras då urvalet viner, enligt rapportförfattarna, är för litet.
Elin Engdahl råder ändå konsumenterna att välja ekovin framför konventionellt framställda vinsorter.
– Då bidrar man inte till att mer PFAS-bekämpningsmedel sprids i naturen, säger hon.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.