Förra veckan rapporterade Dagens ETC om de gigantiska utsläpp av giftigt och miljöfarligt vatten som – helt utan reglerande lagstiftning – tillåts läcka ut från oljeborrningar i Nordsjön.
Under tisdagen släpps en rapport som sätter fingret på ett annat, besläktat miljöproblem: utsläppen från sjöfarten på svenskt vatten.
I rapporten, som är framtagen av Riksrevisionen, granskas Sveriges insatser för att minska utsläppen från sjöfart på svenskt vatten. Och resultatet är slående: Sverige har rejäla problem. Och återigen är det Östersjön som är det största offret.
Inåtvända skorstenar
Ett av de största utsläppsproblemen är vatten från så kallade ”skrubbrar” på fartygen. Tekniken med skrubbrar brukar beskrivas som att fartygens skorstenar vänds upp och ned, så att giftiga partiklar spolas ut i havet i stället för i luften. Denna metod är i dag helt laglig och hundratals fartyg med skrubbersystem trafikerar svenska vatten, delvis för att komma undan krav på utsläppsminskningar i luften.
Under 2018 släppte sjöfarten ut 200 miljoner kubikmeter skrubbervatten bara i Östersjön. Den mängden beräknas vara betydligt större i dag. För att få ett hum om hur mycket detta rör sig om i volym kan man tänka sig att 330 arenor stora som Globen hade fyllts av skrubbvattnet.
Stramare regler i andra länder
Regeringen har nyligen skickat ut ett förslag på förbud mot utsläpp av skrubbervatten på remiss, vilket redan finns i flera europeiska länder och är ett steg i rätt riktning, enligt rapportens slutsatser.
Men det räcker inte. Rapportförfattarna efterlyser också en reglering kring utsläpp av lastrester som ofta innehåller giftiga ämnen. Fartyg i svenska hamnar har kunnat sätta i system att enkelt åka ut till havs och där dumpa tvättvatten med lastrester, för att sedan gå tillbaka i hamn för en ny lastning.
– Flera andra länder har tydligare reglering än Sverige här, säger Fredrik Engström, som projektlett granskningen.
I rapporten konstateras att det totalt handlar om ett 500-tal olika ämnen av olika giftighetsgrad som hamnar i havet. Forskare på Chalmers har slagit fast att vissa av dem är cancerframkallande. Enligt en tidigare rapport från Havs- och vattenmyndigheten bör samtliga räknas som miljöfarliga.
Svårt att bli dömd
Ytterligare ett stort problem är att det i Sverige i dag – trots det stora antal utsläpp som sker längs Sveriges kuster – är svårt att få misstänkt olagliga utsläpp att leda till rättsliga åtgärder. De senaste åren har mellan 95 och 100 procent av alla förundersökningar lagts ned.
En tung orsak är att det i dag inte finns någon metod för Kustbevakningen att bedöma volymen på utsläppet.