Det är den internationella miljöorganisationen Recourse som i samarbete med Naturskyddsföreningen tagit fram en ny rapport. Den granskar den överstatliga organisationen Världsbankens (WBG) stöd till energisektorn i Nigera, Moçambique och Burma.
Dessa tre länder är hårt ansatta av klimatförändringar samtidigt som stora delar av befolkningen saknar elektricitet och lever i extrem fattigdom. Världsbanken har ett uppdrag att motverka fattigdom samtidigt som man ska verka för att uppnå Parisavtalets klimatmål. I rapporten framkommer att Världsbanken prioriterar stöd till fossil energi. Det låser in länderna i fossilberoende som försvårar för dem att leva upp till avtalet. Detta trots att alla dessa länder, enligt rapporten, har förutsättningar att utveckla förnybar energi på ett ekonomiskt hållbart sätt.
Det snedvridna ekonomiska stödet har gjort Moçambique, ett land som 2019 drabbades av bland annat två förödande cykloner under samma säsong, till en av världens största exportörer av kol. Samtidigt saknar runt 22,7 miljoner människor i landet elektricitet. I rapporten framgår att Världsbankens stöd har premierat byggandet av infrastruktur som kraftstationer och kraftledningar, vilket gjort det mer lönsamt att exportera elen än att låta den komma den egna befolkningen till godo.
Naturskyddsföreningen uppmanar Världsba nken att sluta ge stöd till fossila bränslen. Istället borde finansiering ges till förnybara och småskaliga energilösningar, något som Naturskyddsföreningen menar är det snabbaste och billigaste sättet att öka tillgången till energi för fattiga människor.
PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC
Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.