Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Nytt miljonprogram har sjösatts – för bin

Vildbin får allt svårare att hitta någonstans att bo. Naturskyddsföreningen uppmanar därför människor att bygga bostäder åt bina. ”Vildbihotell löser inte binas problem, men det är inte heller en oväsentlig sak att göra.”
Vildbin får allt svårare att hitta någonstans att bo. Naturskyddsföreningen uppmanar därför människor att bygga bostäder åt bina. ”Vildbihotell löser inte binas problem, men det är inte heller en oväsentlig sak att göra.” Bild: Bild: Jens Meyer/AP

Dagens ETC

Hemlöshet är ett elände. När den drabbar människor stryker den under orättvisorna och ojämlikheten i samhället. Men när den drabbar bin är den en påminnelse om balansen som naturen måste upprätthålla för att överleva. ”Det går egentligen inte att överskatta binas betydelse för världen”, säger Per Bengtsson, biolog vid Naturskyddsföreningen, som nu uppmanar allmänheten att sätta upp vildbihotell.

En träbit och en borrmaskin som lösning på bostadsbristen i Sverige? Förslaget låter helt uppåt väggarna, men när Naturskyddsföreningen nyligen gick ut och aviserade ett miljonprogram för bostadsbyggande – med träbiten och borrmaskinen som centrala inslag – var det inte med människors behov av tak över huvudet i åtanke, utan insektsgruppen apoideas, mer känd som bin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser