Mycket talar för att Tidöpartierna kan ge upp om de svenska klimatmålen – eller i alla fall inte göra det som krävs för att leva upp till den ribba som Sveriges folkvalda har satt för den gröna omställningen till år 2030.
– Det vore ganska naturligt, sa Ulf Kristersson på en pressträff härom veckan, när han fick frågan om det är läge att ompröva de svenska klimatmålen och istället satsa på att bara leva upp till EU:s klimatkrav.
Många miljövänner sätter nu sitt hopp till Bryssel. De senaste åren har unionen återkommande skärpt sin klimatpolitik och alla medlemsländer, även Sverige, behöver göra sitt för att bidra – eller riskera stora böter. Men en ny rapport från den europeiska revisionsrätten visar att EU får svårt att klara sina mål.
För även om EU-kommissionen i oktober 2022 stolt förkunnade att medlemsländerna hade uppnått de tre klimat- och energimålen som gällde till 2020 så har revisorerna kommit fram till att det bara var på grund av 2009:s globala finanskris och Covid-19-pandemin. Båda orsakade en ekonomisk och industriell nedgång som bidrog till minskade utsläpp, utan vilka medlemsländerna inte skulle ha lyckats med sina företaganden.
”Räkna alla utsläpp”
Revisorerna efterlyser kraftigare tag, men också mer transparens i hur medlemsländerna redovisar sitt arbete, så att medborgare och intresseparter kan se vad som görs eller inte görs. Det säger Joëlle Elvinger, som ledde revisorernas arbete. Hon påpekar att flera länder, däribland Tyskland, köper sig fria från klimatkrafttag genom att förvärva utsläppsrätter från andra länder.
Sverige får dock beröm i rapporten för att vara det enda land som gjort mer än sin del och inte sålt sina outnyttjade utsläppsrätter, utan låtit dem förfalla. Det har gjort EU:s klimatarbete tuffare och bättre, enligt revisorerna.
Ett annat problem som revisorerna pekar ut är att EU inte mäter alla sina utsläpp.
– Vi menar att alla växthusgasutsläpp som EU orsakar behöver räknas, inklusive de som uppstår i handel och från internationellt flyg och sjöfart. Det är viktigt i och med att EU har åtagit sig att vara en global ledare i omställningen till klimatneutralitet, säger Joëlle Elvinger i ett pressmeddelande.
Enligt revisorerna skulle utsläppen vara tio procent högre om handel, internationellt flyg och sjöfart ingick i beräkningarna.