Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Ny gasledning genom Östersjön möter protester

I Danmark dras omkring 200 kilometer långa ledningar för att öka kapaciteten hos det danska gasledningsnätet så att det klarar den ökade mängden gas. Ledningen ska också gå genom Lilla Bält, vilket har väckt oro för påverkan på växt- och djurlivet i havet.
I Danmark dras omkring 200 kilometer långa ledningar för att öka kapaciteten hos det danska gasledningsnätet så att det klarar den ökade mängden gas. Ledningen ska också gå genom Lilla Bält, vilket har väckt oro för påverkan på växt- och djurlivet i havet. Bild: John Randeris/Ritzau Scanpix

Dagens ETC.

Just nu pågår bygget av en ny fossilgasledning i Östersjön. Baltic Pipe ska gå från Norge genom svenskt vatten via Danmark till Polen. Projektet har stöd från EU men kritiseras av miljöaktivister och forskare.
– Att satsa på den här typen av infrastruktur innebär att bygga in sig i ett fossilt beroende”, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi.

Bygget av Baltic Pipe Project, som inte ska förväxlas med Nord Stream 2, inleddes förra året. Fossilgasledningen anses kunna minska beroendet av rysk gas och har därför stöd från EU. Framförallt är det Polen som ska försörjas med gas när landets avtal med Ryssland löper ut i år, men även grannländer som Danmark och Sverige kan bli framtida kunder. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser