Tiden är kommen för EU-kommissionen att ta krafttag mot plastavfallet. Bara i Europa genererar invånarna årligen 25 miljoner ton plastskräp. Mindre än en tredjedel av all plast samlas in för återvinning. Samtidigt visar undersökningar att plastavfallets påverkan på miljö och hälsa oroar EU-invånarna.
Nu vill kommissionen att EU statuerar exempel i kampen mot plasten. Ett prioriterat mål är engångsartiklar av plast.
– Plastengångsartiklar tar fem sekunder att producera, de används i fem minuter och sen tar det 500 år för dem att brytas ner igen, sa EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmerman när unionens plaststrategi presenterades i januari, enligt The Guardian.
I måndags presenterades ett lagförslag om hur EU:s medlemsländer ska minska mängden plastavfall. Kommissionen vill helt förbjuda vissa plastprodukter för engångsanvändning, bland annat tops, bestick, tallrikar, sugrör och plastpinnar för ballonger. Dessa måste i framtiden tillverkas av mer hållbara råvaror, slår EU fast. EU-länderna ska dessutom minska användningen av livsmedelsförpackningar av plast och av plastmuggar.
Flera länder i Europa har redan tagit beslut som går i linje med EU:s förslag. Storbritanniens premiärminister Theresa May aviserade tidigare i vår ett totalförbud för försäljning av plastsugrör, tops samt hygienprodukter och kosmetika som innehåller mikroplaster.
Träder i kraft 2020
I Frankrike klubbades ett förbud mot försäljning av glas, muggar och tallrikar av plast redan 2016. Lagen träder i kraft 2020.
Här i Sverige vill Centerpartiet att engångsartiklar av plast ersätts med nedbrytbara produkter tillverkade av biomassa.
I slutet av förra veckan presenterade också Miljöpartiet ett förslag om att engångsartiklar av plast som kan ersättas med mer hållbara alterativ ska förbjudas. Partiet vill även införa en skatt på alla engångsartiklar som orsakar nedskräpning, oavsett material, så som take away-förpackningar, plastlock och muggar.
Miljöminister Karolina Skog (MP) välkomnar EU-förslaget.
– Allmänt tycker jag att det är jättebra att de levererar åtgärder. Vi har ju från Sveriges sida drivit på, säger hon till TT.