Förra sommaren beslutade EU att grödor till biodrivmedel som tränger undan annat jordbruk och leder till skogsskövling (så kallade ”high ILUC risk feedstock”) inte längre ska betraktas som hållbara och därmed inte längre räknas in i förnybart-målet 2030. Ohållbara råvaror ska dessutom fasas ut från EU:s stödsystem för biobränslen. Beslutet var en del av EU:s nya förnybart-direktiv RED II. Vilka kriterier som ska gälla för att en råvara ska räknas som hållbar är ännu inte fastställt.
Men nu har EU-kommissionen presenterat sitt förslag.
– Förenklat innebär förslaget att man sätter en gräns för hur mycket biodrivmedel producerade av råvaror med hög ILUC-risk som medlemsländerna får räkna in i förnybart-målet, säger David Harnesk, forskare vid Centre for Sustainabilty Studies vid Lunds universitet.
Stora kryphål
Stephanie Searle, som leder forskningsinstitutet ICCT:s bränsleprogram, säger till Dagens ETC att förslaget kunde ha varit sämre, men att EU-kommissionen kunde ha gått mycket längre för att begränsa miljöskadorna från biobränslen från livsmedelsgrödor.
– Kommissionen lämnade ett stort kryphål för fortsatt palmoljeexpansion på outnyttjat land. Det innebär att EU faktiskt kan öka sin biobränsleförbrukning från och med 2030 istället för att avveckla den, säger Stephanie Searle.
EU-kommissionen föreslår bland annat att råvaror som odlats på mark som ägs av småodlare eller på ”övergiven” och ”obrukad” mark fortsatt ska anses möta kraven på att vara förnybara.
Transport & Environment T&E), som samlar transportmiljöorganisationer i EU, skriver i en kommentar att odlingarnas storlek inte minskar riskerna för skogsskövling eller undanträngning av annat jordbruk. De anser att småodlare som säljer till en uppköpare som kontrolleras av företag är den affärsmodell som palmoljejättar redan idag i stor utsträckning använder sig av.
– Kommissionen sänder en viktig signal genom att slå fast att palmolja inte är hållbart. Men den ger med ena handen vad den tar med den andra. Du kan inte kalla palmolja ohållbart, samtidigt som du öppnar kryphål lika stora som dagens konsumtion och tro att det inte märks, säger Laura Buffet, områdeschef på T&E.
Storskalighet premieras
David Harnesk håller med om att skrivningarna kring de nya kraven kan öppna för kryphål.
– Men som jag förstår det bibehåller förslaget i stort sett den linje som EU drivit under en längre tid. Man vill premiera storskaliga och väldigt mekaniserade jordbruksproduktionssystem. Så kallad obrukad och övergiven mark ska brukas i enlighet med den linjen, säger han.
Den svenska regeringen har ännu inte tagit ställning till kommissionens förslag.
– Frågan bereds för närvarande på regeringskansliet, säger Fredrik Persson, pressekreterare hos energiminister Anders Ygeman (S).