Hoppa till innehållet

800 Dagar

Kristal Ambrose: ”Jag vill bli en del av lösningen”

Eftersom hon tycker att utbildning och undersökning är enormt viktigt har Kristal Ambrose fortsatt utbilda sig själv. I 12 år har hon därför ”bott i en ryggsäck” och lett sin organisation från hela världen. Just nu studerar hon i Malmö.
Eftersom hon tycker att utbildning och undersökning är enormt viktigt har Kristal Ambrose fortsatt utbilda sig själv. I 12 år har hon därför ”bott i en ryggsäck” och lett sin organisation från hela världen. Just nu studerar hon i Malmö. Bild: Bild: Anna-Maria Magnusson

Dagens ETC.

Med hjälp av ungdomsaktivism övertygade Kristal Ambrose Bahamas regering att förbjuda användandet av engångsartiklar av plast. För det har hon nu fått det prestigefyllda priset The Goldman environmental prize, även kallat det ”gröna” Nobelpriset.

Allt började när Kristal var 22 år. Hon jobbade på ett lokalt akvarium där en havssköldpadda hade svalt mängder av plastartiklar. Under nästan två dagar var de tvungna att via ändtarmen ta ut all plast ur tarmarna så den skulle överleva. Det var tydligt att den led. Kristal såg att det var plastartiklar hon själv använder till vardags som kom ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månader för bara 99 kr

Från

Spara 603 kr och läs ända fram till vår.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln