Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Johan Ehrenberg: ”Lokalt finns makt att ändra politiken”

Bild: Skistar/CC BY-SA 3.0

Dagens ETC

Räddningen rullar vidare genom Sverige. Idag kommer Johan Ehrenberg till Växjö och imorgon till Norrköping.

Det har ju precis varit första maj. Tycker du att Magdalena Andersson (S) och Nooshi Dadgostar (V) gav några konkreta klimatbesked i sina tal?

– Nej. Klimatpolitik handlar inte längre om planer eller mål, det handlar om att akut bromsa utsläpp och där är de tomhänta, säger Johan Ehrenberg.

Du brukar säga att det är lokalt politiken avgörs. Hur menar du då?

– Det lokala har makt att omgående ändra politik. Och det är lokala positiva insatser som gör att bollarna börjar rulla åt rätt håll så att politiken tvingas att tänka om.

I Växjö har det ju varit strid om flygplatsen, om kommunen verkligen ska gå in med pengar i den. Vad kommer du att säga till de inbjudna politikerna om den saken?

– Varför ge mer pengar till förstörelse av kommunen? Varför, varför, varför

Nästa stopp Växjö!

Räddningen tar fram unik data som visar vilken ekonomisk kraft Sverige faktiskt har att lokalt ställa om här och nu, kommun för kommun fram. Men det är så klart också viktigt att påpeka att det redan händer bra saker. Växjö är inget undantag.

Minskade utsläpp

2020 minskade utsläppen av koldioxid med 40 000 ton inom Växjö kommungräns, enligt siffror som kommunen släppte i höstas. Utsläppen av koldioxid ligger nu på 1,4 ton per invånare (räknas metan och lustgas in blir det 2,4 ton). Det är en minskning med 70 procent jämfört med 1993 (basåret för mätningar). Så sent som 2019 var det knappt 1,9 ton per invånare. 

Kontroll på lustgas

Lustgas är en superpotent växthusgas, ungefär 300 gånger värre än koldioxid. Därför har centrallasarettet i Växjö ­beslutat att investera – med stöd av projektet Klimatklivet – i en anläggning som kommer att minska sjukhusets årliga klimatutsläpp med motsvarande 700 ton koldioxid. Anläggningen började man använda i höstas.

Läs mer om turnén här!

Växjö

Till varje besök har Johan Ehrenberg med sig ett paket siffror, så att Räddningen kan bli väldigt konkret. Hur mycket pengar har kommunen egentligen? Och vart går pengarna? 

Det här får vi hjälp med av ekonomen Sten Ljunggren att bryta loss från budgetar och andra tillgängliga källor.

Så här ser det ut i Växjö kommun

95 846 invånare.

Bruttoregionalprodukten har under aktuell period ökat från 32 till 46 miljarder kronor.


Vill du veta mer?

Vi vet att det finns berättelser i varje stad som måste spridas. I varje by! Med din hjälp kan vi göra det möjligt. 

Bor du i en stad där du tycker det ­behövs ett besök under turnén så
mejla: raddningen@etc.se

Vill du hålla koll på schemat: mitt.etc.se/raddningen/