”Vår lojalitet är alltid med våra fans liksom deras med oss. Ingen K-pop på en död planet, säger Song Min-gi (längst upp till höger). Övriga K-pop-stjärnor på bilden: PSY (till vänster), gruppen Dreamcatcher och Kwon Eun-bi (övre raden till vänster).
Bild: CJ ENM/Konuk_RYU/TT/Shutterstock Montage: Dagens ETC
Dagens ETC
Hundratals miljoner K-pop-fans utgör tillsammans en grupp aktivister med förvånansvärt stort inflytande. De har mobiliserat mot stora makthavare och anses till och med ha påverkat valresultatet på vissa håll. Den senaste tiden har den planetära krisen varit hjärtefrågan. Dagens ETC gick på K-pop-show i Paris och mötte megastjärnor som förenas i klimatkamp.
Tusentals fans köar utanför Frankrikes största konsertlokal La Défense Arena i Paris. De är klädda som sina idoler; i korta kjolar och pippilotter eller vita skjortor med svarta slipsar, beroende på vem som är favoritstjärnan. Och så bär de på de karaktäristiska ljusfacklorna – plastlampor i olika kulörer och former för att signalera vilken fanbase de tillhör. Dessa och andra produkter säljs för miljonbelopp. Varje musikgrupp har en egen fanbase som signalerar sin tillhörighet med bland annat den här typen av attiraljer.
Den här oktoberdagen kommer en hel parad med K-pop-artister att uppträda i Paris: tjej- och pojkbanden Dreamcatcher, Ateez, K-Tigers och NCT Dream, soloartister och megastjärnor som Taemin och – kvällens kung – PSY, den satiriska artisten bakom världshiten ”Gangnam Style”.
En miljardindustri
Maskineriet är noggrant arrangerat. Journalister slussas runt i korridorerna, intervjuerna är klockade och artisterna lämnas under inga omständigheter ensamma med oss reportrar. Det här är en miljardindustri och en politisk maktfaktor. Det finns inga marginaler för spontaniteter. Dagens ETC fick välja ut tre artister från kvällens line-up för intervjuer och valet föll på Dreamcatcher, för dess dystopiska klimatbudskap, Ateez för sitt deltagande i uppropet Kstars4climate och PSY för att han är störst av dem alla.
Tjejbandet Dreamcatcher står uppradade och uppfixade inför kvällens spelning. De sju medlemmarna är vänliga och öppna men avbryts regelbundet av sina representanter.
Dreamcatcher har brutit med den gängse tuggummipoppen med sina karaktäristiska pastellfärger genom att blanda in rock och metal – dystopi i stället för utopi. Deras senaste albums största hit, ”Maison” (det franska ordet för hus), handlar om klimatkrisen som förgör planeten.
Refrängen lyder: ”Save my home in the jungle Save my home in the polar 지켜내 나의 maison* Please someone fight for us” (* Mitt koreanska hem)
Samtliga medlemmar i gruppen nickar när en av dem, Siyeon, säger att klimatet angår hela världen och att musik med klimatbudskap därför når ut brett.
– K-pop är ett globalt fenomen eftersom vi berör det universella. Klimatet är en så pass avgörande fråga att den förenar publiken, oavsett om den är asiatisk, europeisk eller sydeuropeisk. Alla våra fans anser att klimatet är en ödesfråga. Det enar oss och gör oss starka, säger en av gruppens mest lysande stjärnor SuA.
Hon är den mest frispråkiga och råkar hela tiden säga sådant som får presspersonerna att vilja avbryta intervjun.
Stort hemlighetsmakeri
Det finns flera anledningar till hemlighetsmakeriet. Inför varje "comeback" – som det kallas varje gång en grupp lanserar ett nytt album – är det ett himla hysch-hysch. Om Dagens ETC skulle avslöja vad nästa comeback har för tema skulle nätet explodera av alla ”InSomnias” reaktioner – och varje avslöjande har ett marknadsvärde.
”InSomnia” är vad Dreamcatchers fans kallas. ”Atiny” är Ateez fans, och så vidare. Varje fangrupp har ett namn och är extremt välorganiserade på nätet i klubbar, forum och olika undergrupper. Det här gör artisterna till en influensers med stort inflytande över sin publik. Det gäller inte bara när det kommer till försäljning av merch och plattor – utan också politisk aktivism.
Sabbade Trump-rally
Under 2020 års amerikanska valkampanj kapade K-pop-fans – mobiliserade i de olika fangrupperna – biljettförsäljningen för ett Donald Trump-rally i Tulsa i USA. Stadion för 19000 personer blev glest befolkad, bara drygt 6000 lyckades köpa biljetter online. Vid ett annat tillfälle attackerade K-pop-fans hashtaggen #Whitelivesmatters – full av rasistiska budskap. Plötsligt gick där i princip bara att se miljontals K-pop-videos. K-pop-aktivism av den är typen har även skett i Brasilien, Latinamerika och runt om i Asien. Men på senare år är det klimathotet som kommit i fokus.
– Vi älskar våra fans! De är unga, gamla, asiater, européer och de är organiserade för en bättre värld. Vi uppmuntrar dem att fortsätta kämpa för en levande planet, säger SuA till Dagens ETC innan de går upp på scen.
Som artister är de även representanter för Sydkorea och till och med den koreanska regeringen. Kvällens konsert promotas hårt av den koreanska ambassaden och nationella kulturcentrum i sin vilja att få vara värd för världsutställningen Expo 2030 – med hållbarhet som tema. Samtidigt går fansen emot industrin, som bland annat lobbar för att sälja mer fysisk musik och produkter, under parollen #K-pop4planet.
En medlem i gruppen Ateez, Song Min-gi – som hängt med sina fans i klimatkampen – anser att artisterna är där för musiken och fansen snarare än för industrin.
– Vi skapar och vår lojalitet är alltid med våra fans liksom deras med oss. Ingen K-pop på en död planet, säger Song Min-gi och gör ett V-tecken.
Han refererar till gruppens och en av K-pops-fansens mest framgångsrika kampanjer som bland annat lett till färre fysiska och fler digitala album och som drivit multinationella, koreanska företag till en mer hållbar industri. Ateez har i och med detta utnämnts till klimatambassadörer i FN.
Mobiliserar miljontals
Megastjärnan PSY (Park Jae-Sang), som ligger bakom megahiten ”Gangnam Style”, har blivit något av ett skämt i Europa och USA. Han är satiriker men har antagits ta sig själv på för stort allvar. PSY har nu lämnat USA för ett liv som K-pop-producent i Seoul. Samtidigt är han fortfarande K-popens huvudnummer.
– Jag kan bara säga en sak: det är ett misstag att inte ta K-pop på allvar, säger den påpassade stjärnan, säger han till Dagens ETC.
– Det är en kraft som kan mobilisera stora grupper människor för att bekämpa dem som vill förstöra vår värld, tillägger en av representanterna.
Sedan vibrerar stadion i takt med skrik och dans till K-popens största stjärnor – en kraft som blir till en explosion när sista låten spelas. – Oppa Gangnam Style för klimatet, Skriker franska fanset Camille Leroi, lyrisk efter konserten.