ETC Sundsvall har granskat maten som serveras på skolrestaurangen vid Hedbergska skolan under en vecka. Totalt användes 113 olika livsmedel under veckan, 44 procent av dessa kommer från Sverige. Drygt 21 procent var ekologiska.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De flesta mejeriprodukterna kommer från svenska Arlagårdar. Men drickyoghurten kommer från Danmark, margarinet från Finland och brieosten från Frankrike.
Tysk salami
Nötköttet, skinkan och köttbullarna kommer från Sverige. Men salamin kommer från Tyskland, kalkonbröstet från Brasilien och fisken från Danmark. Hela 18 länder finns representerade på tallriken.
– Som upphandlare kan vi inte ställa några krav på var en vara är producerad, det strider mot lagen om offentlig upphandling. Men vi kan i stället ställa krav på hur en vara är producerad. De som levererar kött måste bland annat hålla sig till svensk djurhållningsstandard, säger Eva Norberg, avdelningschef på Sundsvalls mat och måltider.
Andelen svenskt kött i kommunens kök är i dag 77 procent. Ett hinder för att öka den andelen är att kommunen inte får ställa krav på var en vara är producerad enligt regelverket för offentlig upphandling.
Ekologiskt och närodlat
Hans Forsberg (C), ordförande i infrastruktur- och serviceutskottet, ser också andra svårigheter.
– Tillgången på närproducerat kött är inte tillräckligt omfattande helt enkelt. Sedan gäller det att hitta en balans mellan ekologiskt och närproducerat också, säger han.
Stora delar av den frukt och de grönsaker som serveras på skolan kommer från andra delar av världen. Det är bär från Litauen, Polen och Belgien. Lök från Ungern, blomkål från Polen och bönor från Kina.
Sundsvalls mat och måltider har ingen märkning av lokala livsmedel, men klart är att de är en försvinnande liten del av det totala antalet. Potatis som kommer från Sundsvallspotatis samt mjölk och grädde från Arla är de enda som går att utläsa i inköpslistorna.
Eva Norberg menar att ett sätt att öka andelen närproducerade livsmedel är att ställa om till en mer säsongsmässig matsedel.
– Vi håller också en dialog med lokala leverantörer och försöker skapa möjligheter så att flera aktörer kan konkurrera om upphandlingarna, säger hon.
Kostpolitiskt program
För att minska kommunens klimat- och miljöpåverkan beslutade kommunfullmäktige i mars om ett kostpolitiskt program. Ett av målen i programmet är att hälften av all mat ska vara ekologisk till år 2018.
Enligt kommunens egen mätning var andelen inköpta ekologiska livsmedel totalt i kommunen 29,6 procent under 2016, vilket är mer än en fördubbling på fem år.
Kommunen ska också försöka främja mindre lokala producenter.
– Ett viktigt led i detta mål är att lägga om upphandlingarna så att flera aktörer har möjlighet att vara med. Vi får inte gynna mindre företag, men vi ska inte heller missgynna dem, säger Hans Forsberg.
Är det viktigt med ekologisk och närproducerad mat?
Vilma Björck, Hedbergska skolan: – Ja, det är viktigt! I Sverige finns det i alla fall någon form av djurhållningsstandard. Man vet aldrig hur djur i andra länder behandlas. Köttindustrin är på många platser ett djurplågeri.
Miriam Dahlgren, Hedbergska skolan: – Absolut. Jag tycker att man ska värna de lokala jordbrukarna och handla så mycket närproducerat som möjligt.
Julia Nylander, Hedbergska skolan: – Ja, det tycker jag. Det känns inte bra att mat fraktas från andra sidan jorden. Det känns bättre och fräschare att äta närproducerad mat.