I Ukraina fortsätter striderna mot den invaderande ryska krigsmakten, alltmedan Europa oroligt ser över sin energiförsörjning. EU importerar 41 procent av sin fossilgas och 27 procent av oljan (2019) från Ryssland. Intäkterna från olja och gas utgör mer än hälften av värdet från Rysslands export och omkring 45 procent av statsbudgeten. Enligt experter bidrar den europeiska importen till finansieringen av kriget mot Ukraina. Nu höjs röster för att EU ska strypa importen. I fredags presenterade MP ett paket för att få stopp på pengaflödet till Ryssland. Partiet vill bland annat se ett omedelbart stopp för den svenska importen av rysk fossil energi och att Sverige driver på för samma beslut på EU-nivå.
Leverantörsbyte
Under en pressbriefing i helgen stod det klart att regeringen inte stöder Miljöpartiets förslag, utan går på EU:s linje och förordar minskat beroende av olja, gas och kärnbränsle från Ryssland, samt ökade satsningar på alternativa energiformer som sol, vind, biobränslen och vätgas.
Även Internationella energirådet, IEA, rekommenderar att EU byter ut rysk gas mot gas från andra leverantörer och snabbar på övergången till grön energi.
På tisdagen presenterade EU-kommissionen ett förslag i samma anda. Kommissionen vill bland annat se en minskning av gasimporten med två tredjedelar till slutet av året.
Enligt EU-kommissionär Frans Timmermans pågår samtal med länder som Egypten, Qatar, Australien och USA om att öka importen därifrån.
Dessutom erfar Dagens ETC att kommissionen vill påskynda utbyggnaden av förnybar energi, biobränslen och vätgas.
Beskedet kom efter att Rysslands biträdande premiärminister Aleksandr Novak sagt att Ryssland överväger att strypa flödet av fossilgas till EU via gasledningen Nord Stream 1, som ett svar på västs sanktioner. I skrivande stund har dock inget beslut fattats.
”Pengaflödet kan stoppas”
EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP) välkomnar att kommissionen agerat snabbt för att lägga fram en ny plan på bordet, men saknar de konkreta förslagen.
– Självklart ska EU:s beroende av rysk gas minska, men det räcker inte. Det måste stoppas. Det får heller inte sluta med ett ökat kolberoende, att den fossila gasen importeras från andra länder eller att det slår för hårt mot konsumenterna. Vi kan inte göra om samma misstag om och om igen genom att låsa fast oss i ett fossilberoende, säger Jakop Dalunde.
Miljöpartiet vill se ett omedelbart stopp för all import av olja, kol, gas, uran och bioråvara från Ryssland till EU.
– Vi kan stoppa pengaflödet som finansierar den ryska armén och det ukrainska folkets lidande, säger Jakop Dalunde.
Under EU-nämndens möte i förra veckan stod det klart att MP:s förslag bara har stöd av Vänsterpartiet.
Pyry Niemi (S), EU-nämndens ordförande, säger till Dagens ETC att det är svårt att hitta en samsyn kring sanktioner mot olje- och gasimporten mellan EU:s parlament.
– Det viktiga är att vi på ett bra och snabbt sätt gör oss av med den ryska gasen. Det pågår intensiva försök att hitta andra leverantörer.
Vad säger du om Miljöpartiets förslag att helt strypa importen och hjälpas åt inom EU för att stödja de länder som drabbas hårdast?
– Om det skulle gå att genomföra – praktiskt, tekniskt och ekonomiskt – så är det värt att diskutera. Men jag tror att det är lång väg dit, säger Pyry Niemi.
Kräver tullar
Samtidigt kräver även 25 miljöorganisationer från olika delar av Europa i ett gemensamt upprop att EU inför tull på den ryska energiimporten som ett första steg mot ett permanent importstopp.
– Vi behöver omedelbara åtgärder för att lamslå Putinregimens förmåga att finansiera kriget, säger Heorhiy Veremiychyk vid National Ecological Center i Ukraina, en av organisationerna bekom uppropet, i ett pressmeddelande.