Hoppa till innehållet

800 Dagar

EU-förslag strider mot forskning

EU klassar nästan alla biobränslen som hållbara, trots att koldioxidutsläppen från biobränslen i många fall  är större än utsläppen från fossila bränslen.
EU klassar nästan alla biobränslen som hållbara, trots att koldioxidutsläppen från biobränslen i många fall är större än utsläppen från fossila bränslen. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Så gott som alla typer av biobränslen ser ut att klassificeras som hållbara i EU:s kommande taxonomi för gröna investeringar. En farlig utveckling, enligt Alex Mason, som ansvarar för klimat och energifrågor på WWF. ”Det strider mot all ny vetenskaplig forskning”, säger han.

EU:s taxonomi för hållbar ekonomi är en viktig hörnsten i unionens klimatpolitik. Taxonomin ska ge finanssektorn vägledning kring vilka investeringar som ska anses hållbara, och därmed bidra till EU-målet om en klimatneutral ekonomi senast 2050. EU-kommissionens förslag till kriterier för vilka verksamheter och sektorer som ska betraktas som hållbara för klimatet har varit ute på remiss och ska – om allt går enligt planerna – antas senast den 31 december.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser