I förra veckan, den 15 september 2014, hade Japan varit utan kärnkraft i tolv månader för första gången sedan 1966. Störst var kärnkraftproduktionen i Japan år 1998 då 330 TWh producerades. Tekniska och ekonomiska problem gjorde att landet inte klarade den planerade tillväxten och i stället minskade produktionen. Men minskningen gick snabbare efter att brister i både teknik och ledning gjorde att jordbävningen 2011 ledde till flera härdsmältor i Fukushima Daiichi.
Både kraftbolag och regering har försökt återstarta reaktorer, och 2012 startades faktiskt två av dem eftersom man trodde att Kansais-området annars skulle drabbas av effektbrist. Det var dessa reaktorer som åter stängdes i september 2013. Då visade det sig att de aldrig hade behövts.
Den globala utvecklingen av förnybar energi ger Japan stora möjligheter. Vindkraften som byggdes i USA 2013 kostar knappt 35 öre/kWh. Kraftbolag i Portugal rapporterar att ny vindkraft nu kostar 30 procent mindre än kol, och i Danmark säger Energistyrelsen att priset är cirka hälften av vad kol- och gasel kostar. El från kärnkraftprojekten i Finland, Frankrike och England kostar ungefär tre gånger så mycket som vindkraften i Danmark, USA och Portugal.
Solel byggs nu utan subventioner i flera länder och banker och finansinstitut varnar för risken att gamla kraftbolags tillgångar går förlorade genom att de konkurreras ut av solenergi.
Denna utveckling är bra för Japan som alltid importerat bränsle till kärnkraften, kol, olja och gas. Landet är fattigt på fossila resurser men rikt på vind, sol, bioenergi och geotermisk energi.
I Japan finns dock fortfarande kraftbolag som äger kraft-verken och kontrollerar elnäten. De släpper inte in vindkraftverk eller solparker som kan konkurrera ut deras egna kol- och kärnkraftverk. Så Japan drabbas ekonomiskt av att ersätta uranimport med dyrare import av gas och olja för elproduktion.
Japanerna har gjort stora ansträngningar för att effektivisera elanvändningen och spara el.
De reaktionära kraftbolagen har stoppat mycket, men inte kunnat hindra människor från att lägga solceller på sina tak. Efter Fukushimahaverierna installeras nu ungefär ett soltak varannan minut i Japan. Bara Kina ökade produktionen av solel mer än Japan förra året.
Kraftbolagens just offentliggjorda statistik för augusti var fantastisk. Trots att de två kärnreaktorer som bidrog till produktionen förra året inte bidrog i år, hade kraftbolagens användning av fossila bränslen minskat med 10 procent. Användningen av olja hade halverats!
Det här är en liten ljusglimt för ett land som lider av dyr fossil import, att staten lånar hälften av pengarna den spenderar och att Fukushimas reaktorer fortsätter läcka radioaktiva ämnen.