BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Om du kan skapa en 3D-karta kan du sedan mäta revet, eftersom du bokstavligen har en karta över korallerna på datorn. Du kan få ut vad du vill av det, säger hon till The Guardian. Nu ska 3D-kartan användas för att skriva ut koralliknande 3D-modeller, något som enligt forskarteamet ska hjälpa det utdöende revet att återhämta sig.
– Tack vare den virtuella 3D-kartan kan vi skapa en exakt likadan struktur som ett naturligt rev eftersom vi använt oss av fotografier från revet innan det började förstöras. Vi bokstavligen kopierar det, säger hon.
De konstgjorda korallerna ska placeras ut i revet för att locka till sig den fisk, som i sin tur äter de alger som direkt orsakar korallernas död.
Stora barriärrevet, världens största korallrev, har drabbats hårt av klimatförändringarna, och förra året visade ny forskning att hotet är värre än befarat. En rapport från James Cook-universitetet visade att hälften av korallerna i revets norra delar är döda eller döende. Den stigande vattentemperaturen påverkar korallernas motståndskraft och nu riskerar revet att helt försvinna.
Endast sju procent av revet är helt opåverkat och koralldöden ökar snabbt i hastighet. Det är den mest omfattande korallblekningen som någonsin upptäckts, menade forskarna.
Placeras ut i år
Genom de konstgjorda korallerna ska med tiden även nya koraller kunna ta fart och växa ovanpå 3D-modellerna. Då stora delar av Stora barriärrevets norra delar drabbats hårt har de södra delarna klarat sig bättre, och på grund av revets uppbyggnad väntas korallarterna kunna ta sig från en plats till en annan.
Efter att ha testat 3D-modellernas hållbarhet i vatten väntas de första konstgjorda korallerna placeras ut redan i år. Det blir första gången som ett artificiellt rev som har identisk struktur med ett naturligt rev används för att återskapa korallreven. Tidigare konstgjorda korallrev har gjorts av askblock eller nedsänkta skepp, enligt Renata Ferrari.
Men pilotprojektet är beroende av finansiering och beräknas kosta runt 1,3 miljoner kronor.
Och Renata Ferrari poängtera samtidigt vikten av en global reglering då de utdöende korallreven i huvudsak beror på klimatförändringarna och koldioxidutsläppen. Starka havsstormar krossar korallreven på flera håll.
– Utan en global politik mot klimatförändringarna är det förgäves, men om koldioxidutsläppen dämpas kan lokala och regionala insatser ha en stor positiv effekt på hälsa och motståndskraft av revet, säger hon.