Affären går ut på att Framtiden får möjlighet att bygga på mark som det privata fastighetsbolaget Victoria Park äger i Lövgärdet, mot att Victoria Park får ta över några av de fastigheter i Rannebergen som i dag ägs av Framtidens dotterbolag Bostadsbolaget. Det skriver Bostadsbolaget på sin hemsida.
Affärens exakta detaljer är oklara. Under hela processen har det varit locket på, och det var först efter att ETC Göteborg börjat begära ut handlingar som den kortfattade informationen lades ut på Bostadsbolagets hemsida.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men en del har sipprat ut. I måndags hade Bostadsbolaget sitt möte om affären, och även om de styrelsemedlemmar som ETC Göteborg kontaktade inför mötet hänvisade till sekretess, så finns en del ledtrådar i mötesprotokollet och den reservation mot affären som vänsterpartisten Johan Zandin framförde.
Fem röster mot två
Med fem röster mot två röstade styrelsen för att Framtiden låter Victoria Parks dotterbolag NYAB ta över sammanlagt 289 lägenheter i minst 14 trappuppgångar i Rannebergen, till marknadsvärde. De berörda lägenheterna ligger på Fjällgrönan 4–10, Fjällhavren 2–8 och eventuellt några trappuppgångar till. Förutom Johan Zandin röstade även miljöpartisten Adam Wojciechowski nej till förslaget.
Och i dag håller alltså moderbolaget Framtiden sitt styrelsemöte, där beslut ska fattas om affären.
Carl-Johan Bergström, biträdande enhetschef på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige, oroas av försäljningen av de allmännyttiga bostäderna.
– Victoria Park är ett privat bolag med vinstmaximering som främsta syfte, i stället för ett allmännyttigt syfte där bland annat bostadsförsörjningsansvar ingår, säger Carl-Johan Bergström.
Han poängterar att oron inte gäller Victoria Park specifikt, utan generellt om att privata aktörer tar över allmännyttan.
– Victoria Park pratar gärna om social ansvarstagande och långsiktighet, men vi vet inte om det stämmer. Vi har inte sett den långsiktigheten hos andra aktörer av den här typen, säger Carl-Johan Bergström.
Oro för dyra renoveringar
Han är också rädd för vad som ska hända med hyresgästernas inflytande inför kommande lägenhetsrenoveringar – ett område han beskriver Bostadsbolaget som föregångare inom. Just nu pågår ett projekt där man ska se om det går att renovera lägenheter helt utan hyreshöjning.
– Vi hoppas att Victoria Park också tänker långsiktigt och låter hyresgästerna vara med och ha inflytande, säger han.
En annan oro handlar om att Victoria Park vill gå in och totalrenovera varje lägenhet när någon flyttar ut, och sedan drastiskt höja hyran för den som flyttar in efter renoveringen. Så har de enligt Carl-Johan Bergström gjort i de fastigheter i Lövgärdet som företaget äger.
– Vi har sett hyreshöjningar på 40–50 procent. Och eftersom man renoverar en tom lägenhet där ingen kan säga ja eller nej till åtgärden, så underminerar man hyresgästinflytandet, säger han.
De ständiga renoveringarna riskerar också att störa de hyresgäster som bor kvar, menar Carl-Johan Bergström. Vid en sådan renovering i en av Victoria Parks fastigheter i Nyköping nyligen, framkom att bolaget löste problemet genom att dela ut hörselkåpor till grannarna.
– Om det var ett individuellt beslut eller om det visar på vilken inställning företaget har, vet jag inte. Men det är helt klart problematiskt, säger Carl-Johan Bergström.
Och han gillar inte hemlighetsmakeriet runt affären.
– Det är konstigt att det inte diskuteras offentligt när det är så många som berörs, säger han.
ETC Göteborg har utan framgång sökt Victoria Park och Framtiden.