Inrikes.

2017-02-17 12:25
Katerina Janouch och Ann Heberlein. Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT, FREDRIK PERSSON / TT
Katerina Janouch och Ann Heberlein.

Viking Lines nya rådgivare: Janouch och Heberlein

Viking Line har tillsatt en grupp som ska vara rådgivande i trygghetsfrågor med fokus på sexuellt våld mot kvinnor. Bland deltagarna finns Katerina Janouch och Ann Heberlein, som båda har kritiserats för sina uttalanden om mångkultur. ”Vi har satt ihop en fantastisk grupp”, tycker Viking Line.

Det är med bakgrund av flera våldtäkter ombord på färjor som rederiet Viking Line nu tillsätter en grupp av personer som ska fungera som rådgivare i säkerhetsfrågor. Bland personerna finns en tidigare polis, en säkerhetsansvarig, en psykoterapeut och en läkare. Men även de kontroversiella debattörerna Katerina Janouch och Ann Heberlein ingår i rådet. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dagens ETC kontaktar Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Skandinavien, för att fråga hur bolaget har resonerat.

– Alla personer är utvalda utifrån sina expertkunskap om bland annat sexuellt våld mot kvinnor. Vi har hittat personer som ska hjälpa oss att titta utifrån. Vi ska ta emot allas synpunker som förhoppningsvis ska leda till konkreta förslag. Det kan handla om hur det ser ut ombord, hur personal arbetar och sådana saker, säger hon. 

Katerina Janouch har ju gjort många kontroversiella uttalanden, bland annat om att hon ska beväpna sig. Kommer det att öka tryggheten för era resenärer att hon är rådgivare i trygghetsfrågor?

– Det där är inga uttalanden som hon gjort på uppdrag av oss, så det får du fråga henne om. Vi har satt ihop en fantastisk grupp. Katerina har gedigen kunskap när det gäller interaktionen mellan män och kvinnor, det är därför hon har tagit med i den här gruppen, säger Eleonora Hansi.

Ann Heberlein har väldigt tydligt tagit ställning i frågor som rör just mångkultur. Hur ser ni på det?

– Vi har 6,5 miljoner resenärer, det inbegriper i princip alla i Sverige. Alla är välkomna hos oss, mångfald är viktigt för oss. Hennes uttalanden har har inget med det här projektet att göra. – Ann Heberlein håller just nu på med ett väldigt spännande projekt om just våldtäktsdomar där hon tittar på tidigare domar och dömda personer. 

Ann Heberlein är ju doktor i etik, inte jurist, är hon rätt person att ge råd i säkerhetsfrågor?

– Vi har med en tidigare polischef och personer med erfarenhet av säkerhetsfrågor också.

Om människor skulle känna sig utpekade av Heberlein och Janouch, hur ser ni på det?

– Nej, vi ser det inte alls på det sättet.

Gruppen som rekryterats av Viking Line:

• Anna Tiihonen Möller, biträdande överläkare och ledningsansvarig på akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.

• Magnus Lindgren, generalsekreterare Siftelsen Tryggare Sverige, tidigare polis och fil dr i psykologi med inriktning mot viktimologi.

• Katerina Janouch, författare och sexrådgivare.

• Börje Svensson, legitimerad psykoterapeut med specialisering mot behandling av brottsutsatta och förövare av sexualbrott.

• Ann Heberlein, författare och teologie doktor i etik.

• Karin Johannesen, evenemangssäkerhetsschef Stockholms Stad.

Dagens ETC kontaktar Anna Tiihonen Möller. Hon avböjer att kommentera gruppens sammansättning.

– Det får du fråga Viking Line om, säger hon.

I ett pressmeddelande är Viking Lines vd Jan Hanses  nöjd med sin nytillsatta grupp, som ska börja ha möten inom kort.

– Jag är mycket glad över att dessa kunniga och erfarna personer vill bidra till Viking Lines fortsatta trygghetsarbete. De är särskilt utvalda utifrån sin specifika expertis och deras förslag på åtgärder och idéer kommer att presenteras för företagets koncernledning och behandlas som en integrerad del rederiets aktiva trygghets- och säkerhetsarbete.

Kontroversiella namn

Både Katarina Janouch och Ann Heberlein har de senaste åren vid flera tillfällen uttryckt kraftiga och extrema åsikter om den svenska invandringspolitiken.

Katarina Janouch

• I januari 2016 ställde hon sig bakom Soliders of Odins misshandel av barn som sökte asyl vid T-centralen i Stockholm, men hon tog senare avstånd från användandet av våld. Hon skrev bland annat: ”Första gången jag är team huliganer” samt ”Är det inbördeskrig mot det marockanska gatuslöddret på g”.

• När Åhlens fick utstå en hatstorm efter att ha haft en svart pojke som Lucia i en kampanj anklagade Janouch butikskedjan för att medvetet ha provocerat fram hatstormen och valt pojken enbart med avsikt att provocera.

• I januari 2017 gjorde hon uttalanden i tjeckisk tv om tillståndet i Sverige. Bland annat sa hon att Sverige har kollapsat av massinvandring och att många nu väljer att beväpna sig.

Ann Heberlein

• I november 2016 skrev hon i en krönika att det är dags att ”överge drömmen om mångkultur och integration”.

• Hon har också formulerat att ”andra kulturer har andra värderingar och normer angående manligt och kvinnligt, angående sexualitet”.

• Hon menar att debatten kring våldtäkt är lamslagen eftersom många är rädda för att bli kallade rasister.