Inrikes.

2017-11-20 15:00
Robert Fredriksson, ordförande i IF Metall Mälardalen. Bild: Privat
Robert Fredriksson, ordförande i IF Metall Mälardalen.

”Vi har agerat snabbt och kraftfullt”

"Så fort vi har fått reda på det har vi agerat."

I fallet med den den misshandelsmisstänkte 32-åringen såväl som med 42-åringen var Robert Fredriksson ytterst ansvarig. Enligt de drabbade kvinnorna har han varit alltför passiv och har försökt tysta ner händelserna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Robert Fredriksson säger att kritiken saknar grund. Han understryker samtidigt att det som hänt kvinnorna är helt oacceptabelt. Han beklagar om Eva inte upplevt att hon fått tillräckligt stöd, men han menar att han varit i kontakt med henne vid ett flertal tillfällen.

– Jag tycker att vi har gjort upp med tystnadskulturen, säger han.

På vilket sätt har ni gjort det när visselblåsare straffas, när kvinnornas berättelser ifrågasätts och de upplever sig stå helt utan stöd?

– Så fort vi har fått reda på det har vi agerat. Sedan har vi säkerställt rutiner för att det inte händer igen. Det stämmer inte att vi har en tystnadskultur, säger Robert Fredriksson.

Ni har tagit bort kritiska inlägg, men på er Twitter och på Facebook ligger det kvar bilder på den misshandelsmisstänkte 32-åringen och på 42-åringen. Vad sänder det för signaler?

– Jag ska genast kontakta den ansvariga, de ska inte ligga kvar.

”Alla människors lika rätt och värde är en grundbult i hela den fackliga idén. Det är en mänsklig rättighet att inte bli tafsad på. Inte på jobbet och inte någon annanstans heller.”

- IF Metalls jämställdhetspolicy.