Inrikes.

2017-11-21 10:11
BILD: Anders Wiklund/TT

Vem är årets julklapp till för?

Årets julklapp är elcykeln. Med ökande klimat-medvetenhet och en stark hälsotrend ligger den helt rätt i tiden, menar Handelns utredningsinstitut, HUI.

Men smakar det så kostar det: normalpriset för en ny elcykel är runt 10 000 kronor.

I dag meddelade Handelns utredningsinstitut, HUI, att elcykeln blir årets julklapp. Skälen är kraftigt stigande efterfrågan och att den kombinerar tre av samtidens starkaste trender: klimatmedvetenhet, urbanisering och hälsa. Från 2018 vill regeringen också införa en elcykelpremie som ger rabatt med 25 procent av priset.    

– När vi börjar vårt arbete i september känns det inte alls säkert vad vi kommer utse till årets julklapp. Allt eftersom utkristalliserades att det skulle bli elcykeln. Vi är väldigt nöjda med det och upplever att det är alldeles rätt i år, säger Sophie Nilsonne, analytiker på HUI.

En elcykel kostar i normalfallet runt 10 000 kronor. Även med premien på 25 procent blir det en väldigt dyr julklapp. Vem ska egentligen köpa den?

– Jag tror att detta är främst en julklapp man ger till sig själv. Det är också viktigt att poängtera att detta är en observation och inte en rekommendation. Allt eftersom utvecklingen går framåt kommer elcykeln också att gå ner i pris. Men den har fått ett nytt intresse under detta år.

HUI är detaljhandelsbranschens tankesmedja och har utsett årets julklapp sedan 1988. Pr-kampanjens syfte är att skapa intresse för julhandeln och öka försäljningen. Under december 2016 omsatte handeln i Sverige närmare 78 miljarder kronor enligt egna uppskattningar från HUI. Det var rekord, och rekordet förväntas slås i år igen.

 

FAKTA: Elcykeln

  • I dag meddelade HUI att -elcykeln utsetts till årets julklapp.
  • En elcykel i mellanprisklass kostar ofta runt 10 000 kronor, men det går att hitta billigare varianter ned till 5 000 kronor. Dyrare modeller ligger typiskt runt 30 000–50 000 kronor.
  • I regeringens budgetproposition för 2018 finns en elcykelpremie med. Den ger 25 procents rabatt på priset, dock maximalt 10 000 kronor, och ska gälla retroaktivt för köp gjorda efter 20 september.