Inrikes.

2020-01-23 11:10
”Vi måste berätta hur illa det är”, säger ST-läkaren Laura Björnström. Bild: Leif R Jansson/TT / Privat
”Vi måste berätta hur illa det är”, säger ST-läkaren Laura Björnström.
Puffetikett
Dagens ETC

Vårdpersonal vittnar om krisen: ”Avled på akuten i väntan på inläggning”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vittnesmål från kaoset på sjukhusen

Dog i väntan på vård

Kvällspass på akuten, (…) en patient som sökt redan på förmiddagen för misstänkt lunginflammation har fått vänta länge. Inga kontroller var tagna sedan flera timmar eftersom dagens personal fastnat på ett larm. (…) Jag lämnar patienten i några minuter för att hämta sjuksköterskan, när vi kommer tillbaka är patienten medvetslös. Ett internlarm dras och på akutrummet konstateras septisk chock. (…) Försämrades drastiskt i väntan på vård och dog sen under natten.

Slet ut livlöst barn

En kvinna med fullgången graviditet. Långdraget förlopp i förlossning. Överfull förlossning, barnmorskorna sprang mellan salarna. Plötsligt dåliga fosterrörelser hos kvinnan. Jag var upptagen med en annan urakut patient. Bakjouren opererade. Så fort jag var klar sprang jag till henne och konstaterade urakut snitt. Slet ut ett livlöst, blött och slappt barn. Att möta blicken hos det barnlängtande paret var fruktansvärt. Barnet hade möjligt kunnat överleva om det fanns fler barnmorskor och läkare som kunnat ingripa tidigare.

Missade blödning i hjärnan

En patient kom in till akuten medvetandepåverkad. Man misstänkte att patienten var berusad och lät hen ligga på en brits. P.g.a. mycket hög belastning på akuten och samtidig personalbrist gjordes ingen noggrann undersökning av patienten. Man hade missat att upptäcka att patienten hade en sårskada i tinningen (…) När man tittade till patienten flera timmar senare upptäckte man att hen fortsatt var ännu mer medvetslös. Man upptäckte först nu såret i tinningen och en omedelbar skiktröntgen (CT) av hjärnan beställdes. På denna undersökning såg man en mycket stor hjärnblödning. Blödningen var så pass stor att det var för sent att operera. Patienten avled på akuten en stund senare.

Kaos och fullt på huset

Arbetar kväll på akuten. Det är totalt cirka 100 opåtittade patienter. Det är kaos och fullt på huset. Precis när jag börjat ser jag en äldre patient som mår dåligt. Hen har påtagligt svårt med andningen och ligger med syrgas. Det visar sig att ingen förutom triaget (förstasorteringen) träffat patienten. Hen drabbas cirka 60 sekunder senare av hjärtstopp. IVO- och lex Maria anmälan gör förstås. Men vad spelar det för roll.

Avled i väntan på inläggning

(…) En patient behövde läggas in på intensivvårdsavdelning men blev kvar på akuten hela natten pga platsbrist. En annan patient avled på akuten i väntan på inläggning. Många patienter försämrades i väntan på läkarbedömning. Flera som behövde opereras akut fick vänta onödigt länge, först för bedömning sen på inläggning.

Prover kollades för sent

En patient med känd kronisk njursjukdom kom till akutmottagningen. Tre timmar senare togs prover som inte uppmärksammades förrän morgonen dagen därpå i samband med att läkare bedömde patienten. Blodproverna visade på absolut intensivvårdsbehov.

Lämnade jobbet på akuten

Jag har varit sjuksköterska i tio års tid. (…) För två år sedan valde jag att lämna min arbetsplats på Akuten då jag upplevde att jag och mina kolleger inte fick de förutsättningar som behövdes för att kunna leverera en värdig vård. (…) Äldre personer låg hela dagar i sjukhuskorridorerna utan mat (…) Självskadande tjejer, misshandlade kvinnor och människor som nyss begått ett självmordsförsök fick inte heller det stöd som de skulle behöva. (…) Läget blev under de fem åren jag jobbade inom akutsjukvården allt värre.

Patient dog på vägen hem

En patient som sökte vård på grund av buksmärtor. (…) undersköterskorna och sköterskorna hade för mycket att göra på grund av hög arbetsbelastning och hann därför inte ta EKG. Patienten upplevde att buksmärtorna försvann och avvek därför från akuten på grund av lång väntetid utan att hunnit träffa läkare. Patienten avled i hjärtinfarkt på vägen från sjukhuset.

Väntetid på 8–10 timmar

Inte ovanligt med över 20 patienter per sjuksköterska. De högst prioriterade patienterna går före, de lågt prioriterade får vänta i evigheter. Läkarna jobbar så snabbt de kan men ändå är väntetid över 8–10 timmar standard. (…) Att hänvisa till vårdcentral går inte för de får inte tider.

Hur ska jag kunna prioritera?

Oräkneliga är alla de pass då jag fått skippa rasten, inte har varit på toa en enda gång (både på grund av tidsbrist och på grund av att jag inte hunnit dricka) och stannat kvar på övertid. (…) Och exakt hur prioriterar jag mellan t.ex en patient som gråter av smärta, en som kaskadkräks blod och en som håller på att både dra bort nålarna och kliva över sänggrindarna?

Finns inte plats på intensiven

Tidigare frisk patient inkommer akut. Kan knappt prata, behöver syrgas. Provtagning visar misstanke om blodpropp i lungan (vilket bekräftas med skiktröntgen) men även störd blodlevringsförmåga, alltså stor risk för blödning. Mycket farlig situation att behandla. Det finns inte plats på vår intensivvårdsavdelning (IVA) och inte heller på någon närliggande intensivvårdsavdelning. Ingen plats på avdelning heller. Patienten blir liggande på akuten i över tolv timmar.

Skjuter på viktiga åtgärder

Dagligen tvingas vi skjuta på patienternas viktiga cytostatikabehandlingar och det enda skälet för detta är brist på vå­rdplatser. Detta leder förstås till oroliga patienter som vet att de borde ha behandling och som också vet, precis som vi, att det är viktigt att ”hålla ­tempot” i behandlingsprotokollet. Vidrigt att läkare ska behöva prioritera vilka som har turen att få ­behandlingen i tid och vilka som måste vänta.

Varsel

Runt 600 personer ska varslas från Karolinska, av dem är 250 läkare och 350 undersköterskor.

På Södersjukhuset och Danderyds sjukhus ska 200 personer varslas.

Förhandlingar pågår på Stockholmssjukhusen, och än är inga varsel lagda.

Även på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ska antalet anställda minska i år med 400 tjänster, dock utan varsel.

Färre vårdplatser

En orsak till situationen på akutsjukhusen är minskat antal vård­platser – patienter kan inte slussas vidare från akuten eftersom det saknas platser på avdelningarna.

2018 hade Sverige 2,1 vårdplatser per 1 000 invånare,
2006 var samma siffra 2,9. 1992 var siffran 6,7.

Antal vårdplatser per tusen invånare i EU är 5,1 (2016).