Inrikes.

2020-01-23 11:10
”Vi måste berätta hur illa det är”, säger ST-läkaren Laura Björnström. Bild: Leif R Jansson/TT / Privat
”Vi måste berätta hur illa det är”, säger ST-läkaren Laura Björnström.
Puffetikett
Dagens ETC

Vårdpersonal vittnar om krisen: ”Avled på akuten i väntan på inläggning”

Cancerpatienter hinner dö i väntan på behandling, svårt sjuka får ligga oövervakade i timmar, patienter skrivs ut trots att de inte borde. Nu vittnar sjukvårdspersonal om en vård i kris.

Laura Björnström, en av initiativtagarna till sjukvårdsuppropet, menar att läget är akut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Här kan du läsa vittnesmål från personalen.

De tre största Stockholmssjukhusen meddelade i höstas att 800 anställda ska sägas upp. Detta för att klara en budget där enbart Karolinska väntades göra ett underskott på 1,6 miljarder kronor 2019. Bara några månader tidigare, i maj, hade Karolinska lagt ett varsel om 550 tjänster, då inom administration. När det blev klart att ytterligare 800 vårdtjänster skulle försvinna på Stockholmssjukhusen, från en vård som redan är pressad, kände ST-läkaren Laura Björnström att hon var tvungen att göra något.

– Situationen var ohållbar redan innan. När det kom besked om varslen kände jag att vi måste berätta hur illa det är. Kristillståndet på stockholmssjukhusen är inget undantag längre, inget som bara sker vid storhelger, säger hon.

Tillsammans med Akil Awad som också han jobbar som ST-läkare på Södersjukhuset drog hon igång Stockholms sjukvårdsupprop. Här uppmanar de läkare och annan vårdpersonal att dela med sig av sina erfarenheter. Och sedan uppropet drog igång har vittnesmålen strömmat in. Laura Björnström är inte särskilt förvånad över det som berättas.

– Vi som jobbar inom vården vet ju att det tyvärr ser ut så här. Nu blir det också tydligt att problemet är strukturellt, vi ser ett mönster, det handlar inte om enstaka händelser, säger hon.

Larm från flera håll

De senaste veckorna är det heller inte bara sjukvårdsuppropet som har slagit larm. Vårdpersonal från olika sjukhus vittnar om en situation där patientsäkerheten är hotad. Överläkaren Uffe Hylin skrev till exempel i ett uppmärksammat Facebookinlägg om hur alla avdelningar är fullbelagda eller överbelagda, och att han avrådde folk från att bli sjuka.

Andra har berättat om kaos, om akutmottagningar med väntetider på uppemot ett dygn, om svårt sjuka patienter som får ligga oövervakade i korridorer, och om patienter som till och med har dött till följd av den bristande vården. Laura Björnström menar att läget är akut.

– Människor ska inte behöva dö bakom ett skynke på akuten. Även om det är extremfall, så har det hänt att patienter har dött för att de inte kunnat få vård i rätt tid. Samtidigt har vi personal som snart inte orkar längre. Vi fasar för vad som kommer hända när uppsägningarna har gått igenom, säger hon.

Krisläge varje vecka

Ansvariga sjukvårdspolitiker menar att problemen framför allt har uppstått under vissa helger när bemanningen är lägre – som under trettonhelgen då det dessutom inträffade två IT-störningar samtidigt. I en intervju med SVT tidigare i veckan menar Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, att normalt är det inte så illa.

– Vi kan konstatera att det är ett mycket ansträngt läge. Trettonhelgen var extremt ansträngd, men riktigt så ser det ju inte ut idag, även om det alltid är tufft, säger hon.

Men Laura Björnström delar inte bilden.

– Det krävs inget exceptionellt för att vi ska få ett krisläge, det kan räcka med att en person är borta, sådant som sker varje vecka. Det finns inga marginaler. Vi kan inte ha det så här. Patienterna drabbas på ett sätt som inte är acceptabelt.

Läs vidare på nästa sida: Vittnesmål från kaoset på sjukhusen

Varsel

Runt 600 personer ska varslas från Karolinska, av dem är 250 läkare och 350 undersköterskor.

På Södersjukhuset och Danderyds sjukhus ska 200 personer varslas.

Förhandlingar pågår på Stockholmssjukhusen, och än är inga varsel lagda.

Även på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ska antalet anställda minska i år med 400 tjänster, dock utan varsel.

Färre vårdplatser

En orsak till situationen på akutsjukhusen är minskat antal vård­platser – patienter kan inte slussas vidare från akuten eftersom det saknas platser på avdelningarna.

2018 hade Sverige 2,1 vårdplatser per 1 000 invånare,
2006 var samma siffra 2,9. 1992 var siffran 6,7.

Antal vårdplatser per tusen invånare i EU är 5,1 (2016).