Politik.

2015-09-15 10:17
  • Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar inför riksdagen. Bild: Jessica Gow/TT
    Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar inför riksdagen.
  • Jens Holm. Bild: Erik Mårtensson/TT
    Jens Holm.

Vänsterpartisterna är mest aktiva i riksdagen

Vänsterpartiet är det aktivaste partiet i riksdagens talarstol, visar en undersökning som Svenska Dagbladet har gjort. Med 135 minuter i snitt per ledamot slår man alla andra partier på fingrarna, och Jens Holm är aktivast i Vänsterpartiet.

– Det finns väldigt mycket jag vill ändra på, det är det enkla skälet, säger han.

Jens Holm tonar först ner det senaste årets engagemang från honom själv och sitt parti i riksdagen, men blir sedan allvarlig.

– Jag såg att jag var näst mest aktiv i talarstolen totalt, om det nu är en tävling. Men att vara riksdagsledamot är ett förtroendeuppdrag som man har på begränsad tid, och jag vill maxa den tiden och göra så mycket jag kan, säger han.

Vänsterpartiet var inte inblandat i decemberöverenskommelsen och fick i slutet på förra året en position för att driva oppositionspolitik som de andra partierna inte kunde göra. Det menar Jens Holm att man har tagit tillvara på.

– Det är inte så att vi har en strategi om att skriva hundratals motioner, det bara blir så. Det är genomgående i partiet att man lägger konkreta förslag och tar debatten.

Det enda andra parti som inte skrev under decemberöverenskommelsen är Sverigedemokraterna, men de placerar sig tvärt om sist på listan. Inget annat parti har ett lägre engagemang i riksdagen, om man bortser Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som sitter i regering.

– Det var rätt väntat. SD vill framställa sig som ett aktivt oppositionsparti, men i praktiken har de inte så mycket politik på andra områden än invandringsområdet. Den politik de har är oftast politik som de kopierar från främst de borgerliga, säger Jens Holm.

Han lovar fortsatt engagemang för framtiden när riksdagen nu öppnar på nytt.

– Det blir ett fortsatt aktivt år. Vi fortsätter vara ett bråkigt oppositionsparti som vill förändra väldigt mycket.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Det här vill Jens Holm driva igenom:

En ambitiösare klimatpolitik.
Ökad rättvisa i Sverige.
En snabb lösning på flyktingkrisen.