Inrikes.

2014-11-26 16:24
”Rasismen mot romer har aldrig försvunnit men nu ser vi att nivån av hets har nått helt nya nivåer”, säger Mattias Gardell. Bild: Erlend Aas/TT
”Rasismen mot romer har aldrig försvunnit men nu ser vi att nivån av hets har nått helt nya nivåer”, säger Mattias Gardell.

Våg av attacker mot romer i Sverige: "Ny nivå av hat"

Hatet mot romer i Sverige har nått nya nivåer. Historiker, poliser och hjälporganisationer är oroade och attacker mot framför allt romska tiggare inträffar över hela landet.
   – Det är brutala överfall som upplevs sanktionerade, säger Mattias Gardell, religionshistoriker vid Uppsala universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Dagens ETC sammanställer brott mot romer som anmälts 2014 visar granskningen på få gemensamma nämnare. Brotten begås av män och kvinnor i alla åldrar och över hela landet. Det handlar om att stjäla pengar, spotta, hota och misshandla. I Stockholm och Malmö har bränder utbrutit i flera tältläger. I Högdalen utanför Stockholm dog en person. Ingen har gripits, trots att mycket talar för att det rör sig om anlagda bränder. I Malmö lade polisen ner en förundersökning två timmar efter anmälan, trots att de kunde säkerställa att det rörde sig om ett attentat.

Karta: Här har romer attackerats i år

– Det är absolut så att polisen inte lägger ned tillräckligt med resurser på brott mot romer. De lägger ned anmälningarna utan att ha utrett brotten ordentligt. Ta bara mordbranden i Högdalen som exempel, det är fruktansvärt, säger Jonas Lundgren, Vänsterpartiet.

Oroas över utvecklingen

Det utökade våldet mot romer fick historikern Helene Lööv och docenten Christer Mattsson att skriva en debattartikel i DN där de uppmanade polisen att sammanställa brotten mot romer. De är väldigt oroade över utvecklingen.

– Jag kan inte minnas att man går gått till angrepp på så många ställen och genom så grova överfall som det är just nu, säger Christer Mattsson.

– Det finns en tydlig koppling till en hatmiljö kring dessa brott. Människor som begår brott mot romer ser dem som en påminnelse om samhällets förfall och de har upphört att se romer som människor. De ser dem som parasiter, fortsätter han.

Det är samtidigt få brott som leder till domar. I Dagens ETC:s granskning hittades 31 grövre brott mot romer runt om i landet under 2014. Endast en handfull har gått vidare till fällande dom. Dessutom anmäls den stora merparten aldrig, enligt Daniel Godman, gruppchef på polisens hatbrottsgrupp i Stockholm city.

– Mörkertalet är stort. Det beror på att många har en knepig relation med myndigheter och framförallt polisen i sina hemländer. Man tror att det kommer skapa mer problem att kontakta polisen och det bidrar till det höga mörkertalet, säger han.

Kraven på uppföljningar och sammanställningar kring brotten mot romer kommenterar han också.

– Polisen är för uppföljningar naturligtvis. Det är ett viktigt verktyg för att komma till rätta med samhällsproblem, men det kommer inte att ske förrän hatbrott får egna brottskoder. Det handlar om statistik och siffror.

Kista uppmärksammades i våras när en romsk kvinna utanför ett köpcentrum blev attackerad av ett ungdomsgäng. Gänget kastade flaskor och stenar mot kvinnan, som fick föras till sjukhus.

– Det gick inte att styrka brott där, säger Jörgen Karlsson, närpolis i Kista.

Kastade flaskor på samma plats

Dagen efter den första attacken skedde det igen. Ett ungdomsgäng kastade flaskor mot en romsk tiggare på ungefär samma plats.

– Inget brott kunde styrkas där heller. Det gick inte att få fram något, säger Jörgen Karlsson.

Mattias Gardell är mycket oroad över utvecklingen i Sverige. Attackerna mot romer har blivit allt fler och nu är man uppe på samma hetsnivå som på 20- och 30-talen.

– Det är mycket allvarligt. Om man ser tillbaka till 20-talet ser vi samma mönster. Rasismen mot romer har aldrig försvunnit men nu ser vi att nivån av hets har nått helt nya nivåer. Det sker brutala övergrepp och överfall som människor uppfattar är sanktionerade med straffrihet. Det är väldigt oroande.

Flera uppmärksammade händelser:

Brand i Högdalen

Den 31 augusti började det brinna på fyra olika ställen i ett tältläger i Högdalen utanför Stockholm. Två personer skadades svårt, varav den ena, en 41-årig man, dog av sina skador tre veckor senare. Anders Gertén höll i utredningen och menade att polisen såg branden som allmänfarlig vårdslöshet, romerna skulle alltså ha startat bränderna själva. Ingen person är gripen.

Stenkastning i Kista

Den 1 april rycker polisen ut till Kista galleria. Ungdomsgäng har kastat flaskor och stenar mot en romsk kvinna som satt utanför köpcentret. Trots flera vittnen kunde ingen gripas. Dagen efter var det dags igen, men inte heller då greps någon misstänkt gärningsman. I dag är båda utredningarna nedlagda.

Brand i Malmö

Den 11 november brinner det igen i ett tältläger, denna gång i Malmö. Polisen slår fast att branden är anlagd, men bedömer det inte som mordbrand. Ett par timmar efter att brottet anmälts lägger man ned utredningen med hänvisning till att det inte finns något spaningsunderlag.