Inrikes

Hälsoexperter: ”Fel att lagstifta om vaccinering”

Förslaget om obligatorisk vaccination för barn ska debatteras i riksdagen. Men Folkhälsomyndigheten är kritisk till tvingande lagstiftning och tror på den nuvarande modellen med frivillighet och förtroende.
Förslaget om obligatorisk vaccination för barn ska debatteras i riksdagen. Men Folkhälsomyndigheten är kritisk till tvingande lagstiftning och tror på den nuvarande modellen med frivillighet och förtroende. Bild: Bild: Heiko Junge/TT

Dagens ETC. Gör vaccination för barn obligatorisk. Det föreslår Sofia Arkelsten (M). Liberalerna vill utreda liknande åtgärder lokalt. Nu ska frågan debatteras i riksdagen.

Men förslagen sågas av Folkhälsomyndigheten. En tvingande lagstiftning kan rentav vara kontraproduktiv, varnar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det var 2015 som Moderaternas förra partisekreterare Sofia Arkelsten lämnade in sin motion till riksdagen. Året efter la partikollegan Jesper Skagerberg Karlsson ett liknande förslag.  4 maj ska den frågan om obligatorisk vaccinering behandlas av riksdagens socialutkott. De två moderata riksdagsledamöterna vill att det blir lag på att vaccinera barn enligt det allmänna vaccinationsprogrammet som omfattar nio sjukdomar, däribland mässling. Sofia Arkelsten vill inte svara på frågor från Dagens ETC men skriver i mejl:

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser