Inrikes.

2021-01-18 13:10
  • Jonas Lindberg
    Jonas Lindberg
  • Magnus Thyberg
    Magnus Thyberg
  • Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

V kritiserar vaccinplan för personal

I Stockholm ska de som jobbar inom kommunal vård och omsorg vaccineras av företaget Vaccindirekt. De anställda måste själva boka tider och ta sig till företagets mottagningar.

”Det vore bättre om den egna personalen snabbt fick vaccinera varandra på arbetsplatserna”, säger Jonas Lindberg (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

I måndags började vaccinationen av medarbetare i kommunal vård och omsorg. Region Stockholm har tecknat avtal med det privata vårdföretaget Vaccindirekt som ska vaccinera 58 000 anställda. Tidsplanen är tre månader.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är kritisk till upplägget.

– Det vore bättre om regionen gav vaccin till omsorgs­personalen som snabbt fick vaccinera varandra på arbetsplatserna. Det är så man gör på sjukvårdsenheterna. I kommunen finns det ju sjuksköterskor på äldreboenden som kan vaccinera.

Jonas Lindberg arbetar själv inom avancerad hemsjukvård. På hans arbetsplats avsätter de en person som vacci­nerar alla på arbetstid.

– Man har ju pratat ­under pandemin om att omsorgs­personal och hemtjänstpersonal har negligerats. Man fortsätter på det spåret nu. Det rimmar också illa med att sätta de äldre först, all omsorgspersonal är ju potentiella smittingångar till de äldre. Det är ett svek mot dem att det här ska ta tre månader.

”Begränsad vaccintillgång”

Magnus Thyberg, avdelningschef för kunskapsutveckling på Region Stockholm och ansvarig för vaccinsamordningen, delar inte den bilden.

– Här måste man väga in flera olika saker. Dels har vi just nu en väldigt begränsad vaccintillgång och kommer ha det den närmsta månaden. Dels händer det saker i personalgruppen. Vissa är sjuka och kan inte vaccineras just nu och det kan börja nya. Därför tror vi att det är en fördel att vi har uppdraget under en längre tid.

Han menar att sjuksköterskorna i den kommunala vården behövs för att vaccinera de som bor på särskilda boenden.

– Dessutom måste man också ha en vårdgivare som är ansvarig och som har läkare som kan följa upp patienter och vara ett stöd. Det saknades för den här personalgruppen.

Varför fick just Vaccindirekt uppdraget?

– Det var viktigt för oss att komma igång snabbt. Vi behövde en vårdgivare som kunde fokusera på uppdraget och såg att VaccinDirekt har ett brett nät av vaccinationscentraler och är duktiga på vaccination.