
Dagens ETC
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) åker till Turkiet för Natomöte – då måste hon öka pressen på landet att släppa Joakim Medin, anser Vänsterpartiet.
– Annars skulle hon inte ens delta i toppmötet, säger Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson.

Text
På onsdagen beger sig utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) till Antalya i Turkiet för ett två dagars informellt möte med sina kollegor från övriga Natoländer. Inför resan har hon utlovat att på nytt ta upp fallet med fängslade Dagens ETC-journalisten Joakim Medin med Turkiets utrikesminister Hakan Fidan. Liksom tidigare har Malmer Stenergard varit förtegen om vad hon kommer att säga på mötet.
När utrikesministrarna träffas har Joakim Medin suttit fängslad i 48 dagar. Nu anser Vänsterpartiet att Maria Malmer Stenergard behöver samla övriga Natoländer för att öka pressen på Turkiet.
– Nato är en konsensusorganisation där alla måste vara överens för att fatta beslut. Då tycker jag att alla övriga medlemsstater ska blockera Turkiet på alla sätt och vis till dess att de släpper Joakim Medin, säger Håkan Svenneling (V).

Vilka förutsättningar finns att få med de övriga medlemsländerna på en sådan linje?
– Det är alltid svårt att veta, jag sitter inte med all fakta. Men utrikesministern reser till ett informellt toppmöte i Turkiet, skulle det inte finnas förutsättningar skulle hon markera hårdare och inte ens delta.
Centerpartiets utrikespolitiska talesperson, Kerstin Lundgren, litar på att regeringen gör vad de kan. I vilket läge det är dags att lämna den tysta diplomatin och skärpa tonläget mot Turkiet har hon inget exakt svar på.
– Det är den noggranna avvägning som alltid måste göras, säger Kerstin Lundgren.

Hoppas efter PKK-besked
En av de saker som åklagaren påstår i åtalet mot Joakim Medin är att han är medlem i terrorstämplade kurdiska PKK. I fredags meddelade organisationen att de fattat det historiska beslutet att upplösas. I likhet med bland andra Turkietexperten Paul Levin hoppas Kerstin Lundgren att det ska innebära en öppning för att Turkiet släpper Joakim Medin.
– Vi får se vad som följer av detta.
Håkan Svenneling vågar inte hoppas för mycket när det gäller hur Turkiets president Erdogan svarar på PKK:s besked.
– PKK har nu sträckt ut en hand till Erdogan om att mötas i fred. Han gör bäst i att ta den möjligheten, men jag vågar inte lita på honom i det här skedet.
I en skriftlig kommentar skriver utrikesminister Maria Malmer Stenergard att hon på grund av sekretess och för att inte försvåra arbetet inte kan då på detaljer om hur man agerar.
"Jag förstår att många vill veta vad regeringen gör och kan försäkra om att vi noggrant överväger och vidtar de åtgärder och kontakter som är det bästa för fallet just nu. Jag ser dock uppmuntrande på att Vänsterpartiet ser styrkan med att samla Natoländer, så har det inte låtit tidigare”, skriver utrikesministern.
Sedan 1984 har den väpnade kampen mellan PKK och den turkiska staten pågått. Mellan 2013 och 2015 pågick fredssamtal mellan parterna, men dessa föll sedan samman. Om PKK nu avväpnas är det slutet på flera decennium av väpnad kamp.

Text
Relaterade artiklar
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.
Detta kanske också intresserar dig

Stenevi berättar om självmordstankarna – och lämnar politiken

Uppgift: Möjlig koppling mellan Thyberg och misstänkt spion

Svenskt näringsliv skänker rekordbelopp till Timbro

Hade opassande kontakter med barn – används som vittne i SD-kanalen Riks

M-politikern om Dagens ETC:s nazistavslöjande: ”Satte kaffet i vrångstrupen”
