Inrikes.

2019-10-10 12:20
Tomas Oneborg / SvD / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Utredning vill se skärpta regler för alternativmedicin

För fjärde gången ska en statlig utredning försöka reglera alternativmedicin. Nu vill den så kallade Kam-utredningen att det ska bli förbjudet att behandla allvarlig psykisk sjukdom med alternativa metoder, men att det ska bli fritt fram att ge barn symtomlindring.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tidigare utredningar har misslyckats nå fram till en ny lag, men den senaste utredaren Kjell Asplund är nu hoppfull.

– Vi har varit pragmatiska och lagt oss på en nivå som vi tror går igenom i riksdagen, säger han, tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, till Psykologtidningen.

Denna nivå är att det blir förbjudet att behandla allvarliga sjukdomar utanför den reguljära hälso- och sjukvården. Det handlar då om både kroppsliga och fysiska tillstånd. Men samtidigt förespråkar utredningen att alternativa behandlare ska få ge symtomlindring, då även till barn under åtta år.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Skyller på vaccin

Psykologitidningen har talat med Irén Svensson-Nylén, ordförande för Sveriges homeopaters riksförbund. Hon är mycket positiv till detta med symtomlindring.

– Hittills har jag varit tvungen att hänvisa barn med autism, som är yngre än åtta år, till homeopater i Finland, säger hon.

Svensson-Nylén hävdar även i intervjun med Psykologitidningen att många av barnen med autism är vaccinationsskadade, men att deras symtom kan lindas av mikroskopiska doser av till exempel thuja och silicea. Det här finns det inget vetenskapligt stöd för. Varken för kopplingen mellan vaccin och autism eller för att mikrodoser skulle förbättra barnens situation.

– Jag är helt säker på att det fungerar, säger hon till Psykologtidningen.

– Vi riskerar att få en sämre situation än tidigare, varnar psykologen Dan Katz i Psykologtidningen.

Kam-utredningen

I dag finns ett förbudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla cancer, epilepsi och diabetes. Det skulle ersättas med ett mer generellt förbud att behandla allvarlig sjukdom.

Däremot ska symtomlindring vara tillåten, även där patienten är under åtta år.