Inrikes.

2017-11-30 16:10
Rättegången mot den 41-årige man från Uppland som åtalas för våldtäkt mot barn och andra sexualbrott. Övergreppen ska ha skett mot barn i utlandet och skett via nätet. Illustration: Ingela Landström/TT
Rättegången mot den 41-årige man från Uppland som åtalas för våldtäkt mot barn och andra sexualbrott. Övergreppen ska ha skett mot barn i utlandet och skett via nätet.

Uppdatering: 41-åringen döms till 10 års fängelse

Sexuella övergrepp på internet rubriceras som våldtäkt mot barn – 41-åriga mannen döms till 10 års fängelse.

Den 41-åriga man från Norduppland som via internet tvingat minst 27 barn att utföra sexuella handlingar döms av Uppsala tingsrätt för bland annat grov våldtäkt mot barn.

Mannen har i flera fall genom allvarliga hot tvingat barnen att begå sexuella handlingar på sig själva som de filmat eller livesänt till mannen och tingsrätten menar att det kan likställas med att gärningsmannen genomfört sexuella handlingar. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Påföljden blir 10 års fängelse och detta är första gången som en person döms för våldtäkt mot barn – trots att förövare och offer aldrig träffats fysiskt.

Det är dock bara i de grövre fallen som mannen dömts för våldtäkt mot barn. Det gäller till exempel de barn som tvingats utföra sexuella handlingar med hundar. I ett annat fall har mannen tvingat ett barn att utföra sexuella handlingar på ett annat, yngre barn.

De flesta andra av de gärningar som mannen döms för har tingsrätten istället bedömt som grovt sexuellt övergrepp mot barn eller sexuellt tvång.
Mannen döms också för grovt barnpornografibrott eftersom han spelat in eller sparat ner filmerna.

– Det är en historisk dom. Man tar de här kränkningarna på allvar och det här kommer att ge ringar på vattnet interenationellt. När andra länder ser att det går att döma liknande brott på de här rubriceringarna, säger Caroline Engvall, författare och journalist till SVT Nyheter