Lyckligare trots en förfärlig omgivning. Så kan man sammanfatta den största undersökningen någonsin av transpersoner i USA. Hela 94 procent av dem som genomgått en transition svarade att de är mer nöjda med livet efteråt.
För majoriteten av dem som ingick i studien innebar en avlutad transition att de kände sig mer tillfreds med tillvaron och mådde bättre. Bara tre procent svarade att de var mindre nöjda med livet efter transitionen.
Ångesten försvann
Dagens ETC har pratat med Leo Ringqvist som själv gick igenom en transition för några år sedan. Han tror att det är bra med en sådan stor studie eftersom transmotståndare ofta bygger sin kritik sig på betydligt mindre studier. Han vill betona hur viktigt det är att transpersoner får tillgång till rätt vård.
– Jag hade tur. Köerna i Linköping där jag bor var korta då. Det gick väldigt fort. Jag blir helt beklämd när jag hör om att man får vänta i två år för att ens få ett inledande möte.
För honom har transitionen och vården inneburit ett mycket bättre liv. Han har haft problem med ångest och depressioner periodvis i hela livet.
– Det tog ett tag innan jag fattade att jag hade mått så dåligt tidigare. Men sedan den dagen när jag skrev på Twitter att jag är kille och valde namnet Leo har jag inte varit deprimerad eller haft ångest. Det bara försvann.
Negativa upplevelser
Men samtidigt som transpersonerna i studien känner sig mer tillfreds möts de av en hård omgivning. Majoriteten i undersökningen svarar att de blivit trakasserade och fått utstå våld och diskriminering på grund av sina könsuttryck.
Nästan hälften av de tillfrågade funderade på att byta delstat på grund av lagar som gjorde det svårare för transpersoner att få tillgång till exempelvis sjukvård, offentliga toaletter och omklädningsrum. Ett flertal stater hänvisar exempelvis transpersoner till fel avdelning på de offentliga toaletterna.
Nästan hälften svarade också att de hade minst en negativ erfarenhet av sjukvården, att de blivit nekade vård eller blivit utsatta för kränkande behandling eller nedlåtande språk av vårdpersonalen.
Många hade drabbats negativt på arbetsmarknaden. 18 procent svarade att de var arbetslösa och var tionde person att de förlorat ett jobb på grund av sin könsidentitet. 34 procent av personerna i enkäten uppgav att de levde i fattigdom och 30 procent hade erfarenhet av att vara hemlösa.
Studien visade att många av transpersonerna hade stöd av sina familjer och närstående. 67 procent uppgav att familjerna var väldigt stöttande.
Leo Ringqvist menar att omgivningens reaktioner är väldigt viktiga.
– Jag blev helt kall när någon kallade mig fel pronomen. Och det var inte ilska mot den personen utan jag tänkte att efter flera år av ansträngning och så blir jag fortfarande inte tagen för att vara man.
Han bästa händelse i början av transitionen skedde när han gick på gatan i Linköping och några tonårskillar lite slängigt kallade honom för ”han”.
–Jag ville bara krama dem haha. Det bekräftade mig att de såg mig!