Under de senaste åren har den svenska vargstammen minskat till att omfatta ungefär 375 individer. I år ska 30 av dessa skjutas.
Under söndagen rapporterade svenskjakt.se att 19 vargar hittills har skjutits. I Tiveden i Örebro län och Klyftamon i västra Götaland är kvoterna fyllda och där är jakten nu avlyst.
Förvisso är det färre än vad som tillåtits under de senaste två årens vargjakt, men fortfarande alltför många för att vara långsiktigt hållbart. Det menar Magnus Orrebrant, ordförande för Svenska rovdjursföreningen.
– Det går utför i rask takt. För bara två år sedan hade vi omkring 460 vargar i landet, sedan dess har nästan hundra stycken skjutits, säger Magnus Orrebrant.
Problem med inavel
Magnus Orrebrant oroas över att den svenska regeringen vill sänka referensvärdet för den svenska vargstammen, alltså den nivå arten måste hålla för att anses ha gynnsamma förutsättningar att överleva. Idag får vargstammens storlek inte gå under 300 individer i Sverige, men regeringen vill sätta ett nytt värde på 170 individer.
– Det är svensk rovdjurspolitik i ett nötskal. Istället för att jobba förebyggande, exempelvis med rovdjursavvisande staket och att se till de positiva sidorna av att ha varg i vår natur, försöker regeringen ständigt hitta nya sätt att trycka ner vargen, säger Magnus Orrebrant.
Han får medhåll från Isak Isaksson, sakkunnig om rovdjur på Naturskyddsföreningen, som anser att Sveriges vargstam redan är alldeles för liten för att vara genetiskt hälsosam.
– Vargstammen har svåra problem med inavel och är idag så nära släkt att det går att jämföra med mänskliga helsyskon. Den här bristen på genetisk variation gör den svenska vargen starkt hotad, säger Isak Isaksson.
Även från Världsnaturfonden WWF:s sida vill man se satsningar på förebyggande åtgärder snarare än fortsatt licensjakt.
– Istället för att bara skjuta vargar bör vi fokusera mer på att stärka och utveckla förebyggande åtgärder för att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar samexistens mellan människor och rovdjur, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF, i ett uttalande.
I strid med EU-direktiv
Ett politiskt slagträ som får klä skott för landsbygdens alla problem. Så beskriver Magnus Orrebrant vargfrågan i Sverige.
– Man säger exempelvis att vargen är ett hot mot fårnäringen. Men då måste man sätta det i lite perspektiv. Varg dödar kanske 300 får om året i Sverige, medan människor dödar flera hundratusentals får varje år.
Men på andra håll riktas kritik mot siffran för årets jakt.
– En undermålig inventering leder till fega beslut om en för liten jakt. Vi blir arga, rovdjursvurmarna blir arga, politiker blir arga. Ändå blir det inget nytt. Det visar bara hur viktigt det är att få till en sänkning av vargens skyddsstatus, säger Jens Gustafsson, Jägarnas riksförbund i en artikel i tidningen Jakt och jägare.