Trots Helldéns målfotovinst – företrädare optimistiska
Trots att Daniel Helldén kan tyckas ha en uppförsbacke framför sig ser hans företrädare inte Miljöpartiet som ett splittrat parti.
Bild: Pavel Koubek/TT (montage)
Dagens ETC
Hälften av dem som röstade vid Miljöpartiets kongress i helgen hade önskat sig ett annat språkrör. Men trots att Daniel Helldén kan tyckas ha en uppförsbacke framför sig ser hans företrädare inte Miljöpartiet som ett splittrat parti.
När Miljöpartiet gångna helgen skulle välja vem som ska leda partiet tillsammans med Märta Stenevi fick Magnus P Wåhlin 130 röster och Daniel Helldén 131. Ingen drömstart för ett nytt språkrör att ha hälften av partiet emot sig, kan tyckas. Men Peter Eriksson, som satt som språkrör för Miljöpartiet mellan 2002 och 2011, tror inte att uppförsbacken är särskilt brant trots allt.
– Att många hellre hade sett ett annat språkrör tror jag inte betyder att motståndet mot Daniel Helldén är så stort. Skillnaderna mellan de båda kandidaterna har varit ganska överdrivna, och jag uppfattar inte att partiet är så splittrat, säger Peter Eriksson.
Peter Eriksson, språkrör i Miljöpartiet 2002-2011
Bild:
Suvad Mrkonjic/TT
Gustav Fridolin, språkrör fram till 2019, håller med.
– Efter att ha varit på kongressen i helgen uppfattar jag det inte så. Det man kan konstatera är att både Magnus och Daniel har haft ett stort stöd. Eftersom vi har den här öppna processen med flera kandidater mot varandra där ombuden får vara kan det ju bli så här.
Rättvisa och hållbarhet
Men det betyder inte att Daniel Helldén saknar utmaningar. Gustav Fridolin tror att det blir extra viktigt för honom att visa att han inte bara är engagerad i klimatfrågan. Debatten inför språkrörsvalet har till stor del handlat om det – ska Miljöpartiet fokusera på just miljö och klimat, eller ska de vara ett bredare parti?
– Det man kan se är att idén om att börja prioritera bort frågor som är viktiga för oss inte har fått stöd. Men där tycker jag att Daniel Helldén var tydlig i sitt språkrörstal – partiet måste satsa på både rättvisa och hållbarhet.
Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet 2011–2019.
Bild:
Henrik Montgomery/TT
För att partiet ska bli mer enat tror både Gustav Fridolin och Peter Eriksson att språkrörsduon behöver bli bättre på att ta sig ut i landet. Kritiken att Miljöpartiet framförallt är ett storstadsparti, med en partidemokrati där besluten tas centralt, är inte obefogad.
– Många kommuner och regioner har hamnat utanför beslutande församlingar. Det är det stora problemet. Här har tidigare partiledningar slarvat, de har insett tillräckligt att det är ett parti som finns i hela landet, säger Peter Eriksson.
Den allra största utmaningen som de båda språkrören står inför är dock en annan: MP måste locka fler väljare. Ska de vara säkra på sin överlevnad kan de inte ligga och svaja kring fyraprocentsspärren.
– Det är viktigast av allt. Det måste vända uppåt nu, säger Peter Eriksson.