Inrikes.

2018-01-07 12:33
  • En av de engagerade i protesterna mot nedläggningen av Röda korsets center är 61-åriga Muntaha Ibrahim som kom till Sverige som flykting från Irak för 20 år sedan. BILD: Hilda Arnebäck
    En av de engagerade i protesterna mot nedläggningen av Röda korsets center är 61-åriga Muntaha Ibrahim som kom till Sverige som flykting från Irak för 20 år sedan.
  • 45-åriga Salah Haghgo från kurdiska Iran hade trauman från tiden som politiskt aktiv i Iran. BILD: Hilda Arnebäck
    45-åriga Salah Haghgo från kurdiska Iran hade trauman från tiden som politiskt aktiv i Iran.

Torterade flyktingar förlorar viktigt stöd

För Muntaha Ibrahim, 61, blev Röda korsets center för torterade flyktingar en räddning när hon befann sig på sin absoluta botten.

Nu har centret, som har funnits i över 30 år, förlorat upphandlingen och tvingas lägga ner sin verksamhet.

– Att få komma hit gav mig hoppet och mitt liv tillbaka,
säger hon.

En trappa ner i Göta Ark-huset på Medborgarplatsen i Stockholm ligger Röda Korsets center för torterade flyktingar. I över 30 år har organisationen bedrivit specialiserad vård för patienter som kommit till Sverige som flyktingar och lider av posttraumatisk stress, depression och andra psykiska problem. I väntrummet, inrett som ett mysigt vardagsrum för att skapa lugn och trygghet, står en liten julgran och utanför toaletterna sitter information om lokaltrafik på bland annat arabiska, farsi och dari.

Protestmöte

Efter att ha förlorat Stockholms läns landstings upphandling anordnade Röda Korset i december ett protestmöte där allmänhet och människorättsorganisationer att engagera sig mot nedläggningen.

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

En av de engagerade i protesterna är 61-åriga Muntaha Ibrahim som kom till Sverige som flykting från Irak för 20 år sedan.

– På min flyktväg till Sverige hade jag och mina döttrar problem med smugglare som lurades och vi hamnade i ett hemskt flyktingförvar i Lettland. Jag hade redan varit med om jobbiga saker i mitt hemland och flykten gjorde det bara värre. När vi äntligen fick uppehållstillstånd i Sverige hamnade jag i en djup depression och fick träffa massa olika läkare, men ingen kunde hjälpa mig, berättar hon.

Psykolog på en vårdcentral

Det var en psykolog på en vårdcentral i Vårberg som uppmanade Muntaha Ibrahim att ta kontakt med Röda Korsets center för torterade flyktingar, vilket blev hennes räddning.

– Här fick jag äntligen specialiserad hjälp och började gå i terapi hos min psykolog Caroline som jag också kunde prata på arabiska med. Men jag bara grät och grät och hon förstod att jag även behövde medicinering, så jag fick träffa en psykiatriker. Jag gick sammanlagt fem år här och det var även via Röda Korsets kontakter som jag fick jobb. Att få komma hit gav mig hoppet och mitt liv tillbaka, det får inte läggas ner! Sverige kommer att förlora på att inte ge människor den vård de behöver så att de kan bli friska och bidra till samhället, säger Muntaha Ibrahim.

”Allvarliga konsekvenser”

45-åriga Salah Haghgo från kurdiska Iran vill även han gärna dela med sig av sin historia. Han berättar hur han efter tolv år i Sverige hade lyckats lära sig svenska, skaffat jobb, överlevt en cancersjukdom och skapat ett socialt liv. Men så hände något som raserade allt han hade byggt upp.

– Det var egentligen en mindre incident, men den utlöste stora trauman inom mig som jag hade förträngt under mina år i Sverige. Mina trauman kommer från tiden som politiskt aktiv i Iran. Jag blev utsatt för omfattade tortyr när jag var gerillasoldat och när jag överlevde tre stora krig i Mellanöstern. En liten incident utlöste allt det här traumat och när jag kom hit till Röda Korsets center var jag halvt förlamad, hade tappat talförmågan och mådde väldigt dåligt, berättar Salah Haghgo.

Efter två års behandling kan han i dag både gå, springa och prata relativt obehindrat. Han menar att Röda Korsets center har varit livsavgörande för honom.

– Det här är en helig plats. Tack vare att jag fick hjälp har jag kunnat gå vidare och känner att jag fyller en funktion i samhället. Att politikerna vill lägga ner centret tror jag handlar om att de inte har någon aning om vad Röda Korset har gjort och gör. Riksdagen borde skicka en blombukett varje dag till alla här som faktiskt i praktiken ser till att FNs kommisson mot tortyr som de har skrivit under faktiskt genomförs, säger Salah Haghgo.

Han tror att det kan få allvarliga konsekvenser om Röda Korsets center läggs ner.

– Det är så många flyktingar i dagens Sverige som lider av psykiska problem och behöver hjälp för att må bättre. Det är tickande bomb och det kan bli väldigt farligt om de här människorna inte får stöd och professionell vård, många utvecklar självskadebeteende och en del kanske gå i hämdtankar. Så jag hoppas att landstinget tänker om och ger Röda Korset en chans att fortsätta sin verksamhet, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Mottagningar för krigs- och traumaskadade

Det finns 14 mottagningar för krigs- och traumaskadade i Sverige. Sju av dem drivs i dag av Röda Korset (RKC), sex är region- och landstingsdrivna och en är privat – Kris- och Traumacentrum (KTC) i Stockholm.

RKC och KTC har sedan många år bedrivit vård av personer som utsatts för trauman och skador under krig och tortyr, på upphandlat uppdrag från Stockholms läns landsting, SLL.

KTC och RKC Stockholm har tagit emot omkring 500 nya patienter årligen.

Då kontrakten löper ut i år, 2018, valde SLL att göra en ny upphandling i två delar, en för den norra länsdelen och en för den södra. Upphandlingarna vanns av storkoncernerna Praktikertjänst och Capio, som inte har samma erfarenhet av att vårda krigs- och tortyrskadade.