Inrikes.

2017-06-20 17:55
Många som ställer upp i amatörtävlingar riktade specifikt till kvinnor ser det som en flykt från vardag och familjeplikt. Bild: Pontus Lundahl / TT
Många som ställer upp i amatörtävlingar riktade specifikt till kvinnor ser det som en flykt från vardag och familjeplikt.

Tjejlopp – vår tids husmorssemestrar

Tjejlopp är vår tids husmorssemestrar. Enligt en ny studie upplever många kvinnor träningsresor som en flykt från vardagen och ansvaret för familj och hem.

Vårruset, Tjejmilen, Tjejvättern, Tjejvasan. Många är de amatörtävlingar som riktar sig specifikt mot kvinnor. En ny studie visar att deltagarna inte bara är ute efter träningen – det är också ett sätt att fly vardagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Man kan undra vad idrott har med saken att göra. Men i och med den ökande hälsotrenden innebär sådana här lopp ett fullt legitimt skäl att resa från familj och plikt, berättar en av forskarna bakom studien, Annie Waube.

Tillsammans med kollegan Karin Lindelöf har hon tagit del av över 600 berättelser från deltagare. I dem är det flera som själva beskriver tävlingsresorna som husmorssemestrar, som infördes på 1940-talet för att kvinnor skulle få mental avlastning från familj och hushålls­sysslor.

– Många berättar att det känns så, oavsett om de bor på hotell eller sover på gympasalsgolv, säger Annie Waube.

Flyr dubbelarbete

Forskarna menar att dagens tävlingsresor, som tog fart under 1980-talet, påminner om de statligt organiserade husmorssemestrarna. De var fyllda med ”nyttiga” gemensamma fritidsaktiviteter för att uppnå en aktiv och hälsofrämjande vila. På liknande sätt innehåller de moderna resorna späckade program med fokus på att vara ute och röra på sig i det fria, uppleva något nytt och se nya platser.

Men nu är det dessutom många som flyr dubbelarbete, eftersom de trots förvärvsarbete även ofta känner ansvar för hem och familj. Loppen ger samma möjlighet till egen tid som husmorssemestrarna, inte bara under själva tävlingarna, utan även under träningen inför dem.

– De känner att det ger en paus i vardagen och möjlighet att göra något själva. Det är en flykt från den omsorgsjour det innebär att ha ansvar för familjen, säger Annie Waube.