Inrikes.

2019-01-11 09:00
  • Vårdpersonal och polis varnar för att fler riskerar dö i arresten när tillnyktringsenheten på Sahlgrenska stängs.  Bild: Jonas Dagson/TT och Fredrik Sandberg/TT
    Vårdpersonal och polis varnar för att fler riskerar dö i arresten när tillnyktringsenheten på Sahlgrenska stängs.
  • ”När de omhändertagna kommer in till oss gör vi ett antal medicinska tester samt tittar i deras patientjournaler. Polisen har varken den vårdkunskap eller den medicinska utrustning som vi har”, säger Jenny Borgesand. Bild: Privat
    ”När de omhändertagna kommer in till oss gör vi ett antal medicinska tester samt tittar i deras patientjournaler. Polisen har varken den vårdkunskap eller den medicinska utrustning som vi har”, säger Jenny Borgesand.
Puffetikett
Dagens ETC

Tillnyktringsenheten i Göteborg läggs ned: ”Fler riskerar att dö i arresten”

Vårdpersonalen på tillnyktringsenheten i Göteborg slår nu larm. När enheten ska stängas riskerar fler personer att dö i polisens arrest. Detta eftersom polisen saknar medicinsk kompetens för en säker bedömning av kraftigt berusade personer.

”De medicinska bedömningar vi gör har polisen inte kompetens för”, säger specialistsjuksköterskan Jenny Borgesand, som sagt upp sig i protest mot beslutet.

Fem personer avled i polisens arrester under 2018, ett av dödsfallen skedde hos Göteborgs­polisen.

Om det fanns fler tillnyktringsenheter i Sverige hade många liv kunnat räddas. Det slogs fast i en statlig utredning från i våras.

Västerås, Jönköping och Varberg har tagit till sig av den slutsatsen och öppnade under 2018 nya tillnyktringsenheter. Men på Sahlgrenska universitetssjuk­huset i Göteborg gör man tvärtom och stänger ned tillnyktringsenheten, TNE, för att spara pengar.   

Personalen på tillnyktringsenheten gör dock bedömningen att kostnaden för deras verksamhet i hög utsträckning bara kommer att skjutas över till andra enheter. Detta eftersom polisen meddelat att de efter nedläggningen kommer att köra omhändertagna personer, så kallade LOB-fall, till medicin- och psykakuten istället. Dessa avdelningar är redan tungt belastade och kommer antagligen att behöva öka sin bemanning, bedömer en av de sjukvårdsanställda på tillnyktringsenheten, som vill vara anonym.

– De poliser jag har talat med säger att LOB-fallen är sjukvårdens ansvar, och att de därför kommer att köra många av de berusade till medicin- och psyk­akuten istället, säger hen.

Nedläggningen av tillnyktringsenheten riskerar dessutom att leda till fler dödsfall i polisens arrest. Den bedömningen gör den anonyma källan, som jobbat ett antal år på Sahlgrenska universitetssjukhusets tillnyktringsenhet.

– Ja, det tror jag. Det kommer in många som är påverkade av en rad nya märkliga droger som är fullständigt livsfarliga, säger hen och understryker att polisen ju inte har den medicinska kompetensen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Säger upp sig i protest

Jenny Borgesand har jobbat som psykiatrisjuksköterska på Sahlgrenskas tillnyktringsenhet i sex år, men har nu valt att säga upp sig i protest mot nedläggningen.

– Jag fick bara nog helt enkelt. Vart ska våra patienter ta vägen, frågar hon sig.

Även Jenny Borgesand uttrycker en oro över att polisen inte har någon vårdkompetens, och att fler dödsfall kan komma att bli konsekvensen, då kraftigt berusade och narkotikapåverkade personer låses in i arresten.

– När de omhändertagna kommer in till oss gör vi ett antal medicinska tester samt tittar i deras patientjournaler. Polisen har varken den vårdkunskap eller den medicinska utrustning som vi har, säger hon.              

En annan negativ konsekvens av att tillnyktringsenheten läggs ned blir att länken till missbruks- och beroendevården för de omhändertagna faller undan, poängterar Jenny Borgesand.

– Här på tillnyktringsenheten har vi utskrivningssamtal med alla som har omhändertagits. Vi bryr oss om dem och frågar hur de har det med den sociala biten. Den delen kommer ju naturligtvis att falla bort om de istället hamnar i arresten, säger hon.

Polisen rasar mot förfarandet

Peppe Larsson, som är ordningspolis i Göteborgs innerstad, instämmer i kritiken mot att tillnyktringsenheten ska läggas ned.

– Ja, jag och varenda kollega jag har pratat med är mycket kritiska till det här beslutet. Dels därför att det finns farhågor om att varje omhändertagande kommer att ta längre tid och därmed gå ut över vårt ordinarie polis­arbete, men framförallt för att vården av de omhändertagna uteblir på det här sättet, säger han.

Jörgen Vennsten, biträdande verksamhetschef på Sahlgrenskas beroendeklinik, har sagt att de LOB-fall som i fortsättningen behöver komma under vård, ska köras av polisen till medicin- eller psykakuten. Peppe Larsson ger dock inte mycket för den planen.

– Akuten är redan idag så fullsatt att människor ligger i sängar i korridorerna. Jag ser en stor farhåga i att resultatet därför kommer bli att allt fler som ska ha vård, istället kommer att hamna i en poliscell, säger han.

”Vi låser bara in dem”

Risken med förfarandet är att situationen kommer att leda till en högre risk för dödlighet bland de omhändertagna i arresten, konstaterar Peppe Larsson.

– Vi poliser låser bara in dem vi omhändertagit, tills de har nyktrat till. Det skulle förvåna mig mycket om de inte löper högre risk att avlida i en fyllecell, säger han.    

Polisen Patrik Nordgren, kollega till Peppe Larsson i Göteborgs innerstad, är även han starkt kritisk till Sahlgrenskas beslut.

– Nedläggningen av tillnyktringsenheten är en skymf mot samhället. Vid alla större arrangemang, storhelger och högtider är TNE alltid fullt. Som polis har man som grundregel att en berusad lugn person som inte är våldsam, ska inte behöva ligga på en madrass på golvet i ett polishus, säger han.

”Vården kommer ta ansvar”

Jörgen Vennsten vill gärna framhålla att tillnyktringsenheten på Sahlgrenska ändå inte kommer att läggas ner helt och hållet.

– Det är snarare en förändring vi genomgår, som innebär att verksamheten ska riktas in mot unga under 25 år. Detta eftersom vi ser ett stort behov av att fokusera på dem, säger han.      

Samtidigt kommer sjukvården att fortsätta ta ansvar för alla som behöver den, försäkrar Jörgen Vennsten.

– Akutmottagningen kommer att ta hand om dem som är så jätteberusade att de behöver komma under vård. Men vi effektiviserar och renodlar vår organisation för alla de olika vårdgrupper vi har. I detta ingår att omfördela resurserna, säger han.

Att polisen framöver ska köra kraftigt berusade personer över 25 år till akuten ifrågasätts dock av Christian Brattgård, chef för polisens personintag i Göteborg.

– Vår bestämda uppfattning är att det inte ingår i vårt uppdrag att hantera detta. Det är inte så lagen ser ut, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fem döda i polisens arrester under 2018

Under förra året hittades fem personer döda i polisens arrester. Det innebär att under de senaste fem åren har sammanlagt 27 personer avlidit efter att de omhändertagits av polisen för berusning.

LOB

Lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB, infördes när fylleri avkriminaliserades. Intentionen var att skapa ett mer humant omhändertagande. Enligt lagen ska vård föredras framför polisarrest, isoleringscell ska vara en sista utväg. Men utfallet blev det motsatta. Endast 10 procent av de omhändertagna förs till en sjukvårdsinrättning. En statlig utredning slog fast redan 2011 att ­polisen saknar den medicinska kompetensen som krävs för att tillgodose behovet av nödvändig tillsyn.