Inrikes

Talmannen riktar skarp kritik mot MP: Skadar förtroendet

Andreas Norlén.
Andreas Norlén. Bild: TT/Jessica Gow

Dagens ETC. Talman Andreas Norlén riktar hård kritik mot framför allt Miljöpartiet efter gårdagens regeringskaos. ”Förtroendeskadligt”, säger han efter MP:s besked i går eftermiddag att de inte tänker ingå i en ny regering sedan regeringsbudgeten fälldes i riksdagen.

Gårdagen var en historisk politikdag i Sverige. Först valdes S-ledaren Magdalena Andersson till statsminister. Därefter föll regeringens budget, varpå Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet meddelade att de inte vill ingå i en ny regering. Nästa steg blev att Magdalena Andersson begärde sitt entledigande endast dryga sju timmar efter att hon röstats fram som ny statsminister.

– Jag beklagar djupt den händelseutveckling vi såg under gårdagen. Det faktum att vi såg riksdagen välja en statsminister som sedan begär sitt entledigande framstår för svenska folket som obegripligt. Det riskerar att skada förtroendet för de politiska institutionerna, säger talman Andreas Norlén under en pressträff där han än en gång nominerade Magdalena Andersson till statsminister.

Han riktar nu skarp kritik mot framför allt Miljöpartiet för gårdagens händelser. Norlén anser att MP borde ha informerat honom att en framröstad budget var ett villkor för att ingå i en ny regering. Han ångrar även att han inte frågade rakt ut.

– Om jag fått information att det var ett villkor för Miljöpartiet att regeringens  budget skulle röstas igenom hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson förrän efter budgetomröstningen, säger Norlén.

Norlén menar att han frågade Magdalena Andersson om hon planerade att avgå om regeringsbudgeten faller, vilket Stefan Löfven hade aviserat att han tänkt göra. 

– De besked jag fick tydde på att så inte var fallet och att Magdalena Andersson inte tänkte se på saken som Löfven. Jag bedömde att jag kunde gå vidare. 

Enligt Norlén uppfattade han det som att svaret gällde för båda regeringspartierna.

 – Jag förutsatte att det gällde båda partierna och ställde inte frågan till Miljöpartiet. Det är något jag ångrar, säger han.

På Twitter skriver Stockholms miljöpartiska trafikborgarråd Daniel Helldén att Norlén slirar.

”Sällan hört en talman som slirar så och på en ansvarsfråga”, skriver Helldén i ett inlägg.

MP-ledamoten Axel Hallberg skriver att ansvaret för situationen inte är Miljöpartiets:

”Centerpartiet hade 62 dagar på sig att bestämma hur de skulle ställa sig till budgeten. Meddelade sitt besked kort innan statsministeromröstningen.

Centerpartiet röstade igenom igenom en rödgrön regeringen[sic] och en blåbrun budget.

Miljöpartiet är inte ansvariga för denna röra.”

MP-språkröret Märta Stenevi säger att hon är förvånad över talmannens kommentarer.

– Det är väldigt svårt för mig att redogöra vad talmannen tycker vi borde förstått eller inte, säger hon, enligt Aftonbladet.

Stenevi får frågan om varför de inte berättat att MP tänkte avstå en ny regeringsbildning om budgeten inte godkändes. Hon svarar så här:

– För att det inte var en diskussion överhuvudtaget. Han ställde inte frågan, och jag hade ingen anledning att ta upp det. Han ställde frågan om vi kunde få igenom vår budget, och jag sa att det vi har det.

Enligt Norlén borde det ha stått klart för samtliga på förhand att Centerpartiet mycket väl kunnat rösta som de sedan gjorde i budgetomröstningen – det vill säga på den egna budgeten, för att sedan lägga ner rösterna. Något som alltså innebar att regeringsbudgeten föll.

– Jag tycker att jag borde ha fått veta att Miljöpartiet hade ett sånt förbehåll, säger han.

Dagens ETC söker företrädare för MP.

Läs mer