Inrikes

Talmannen ger Andersson (S) en ny chans

Bild: Erik Simander/TT

Dagens ETC. Efter gårdagens regeringsbildningskaos – Magdalena Andersson får ny chans att bli statsminister.

Trots att S-ledaren Magdalena Andersson under gårdagen både valdes till och hann avgå från statsministerposten under loppet av en normal arbetsdag så nomineras hon åter till statsminister. Det meddelar talman Andreas Norlén på en pressträff idag torsdag.

 – Jag vill genomföra en ny omröstning så fort det bara går. Jag har fått beskedet av partiledarna att samtliga står fast vid det besked de gav i går morse och stöder samma kandidat som igår. 

– Att en annan budget vann kunde ha föranlett ett annat utfall, men så var inte fallet. Därför nominerar jag Magdalena Andersson till statsminister, säger Norlén.

Sedan tidigare har Vänsterpartiet och Centerpartiet meddelat att de släpper fram Andersson. Även tidigare regeringspartnern Miljöpartiet har sagt att de släpper fram Andersson vid en ny omröstning. Tillsammans med de socialdemokratiska mandaten i riksdagen innebär det att Magdalena Andersson antas ha tillräckligt med stöd för att bilda en ny regering.

Andreas Norlén inledde sin pressträff med att förklara att händelserna igår var beklagliga, men att Magdalena Anderssons agerande utifrån situationen var rimligt.

– Den här situationen har aldrig förutsetts tidigare. Det enda rimliga är att en statsministerkandidat som inte vill tillträda inkommer med en fråga om entledigande som jag sedan beviljar. Även om det formellt inte finns några regler, säger Norlén.

Den formella, nya, nomineringen sker i eftermiddag och en ny omröstning planeras till måndag.