Inrikes.

2016-10-27 15:31
SVT-huset i Göteborg. Bild: Alicia Fagerving
SVT-huset i Göteborg.

SVT frågar anställda om partisympatier

Ett nytt SVT-program ska pröva påståendet att SVT är ”vänstervridet”. Nu förväntas 1500 medarbetare svara på en enkät om partisympatier.
– Det här känns som åsiktsregistrering, säger en av dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det har gått ut ett internt mejl till ”SVT, SR med flera” som berättar att ett kommande SVT-samhällsprogram i Göteborg, som går under namnet Sant eller falskt, ska granska påståenden som cirkulerar i sociala medier.

”Ett påstående vi vill syna är att SVT är vänstervridet”, skriver redaktionen i mejlet.

Under morgondagen kommer en enkät med två frågor att gå ut till 1500 medarbetare på SVT.

Projektledare är Lisa Jarenskog. Hon förklarar varför redaktionen har valt ut påståendet om vänstervridning för granskning. Det handlar både om att det ofta återkommer i kommentarsfält och om att det dyker upp hos SVT:s tittarservice.

– Vi befinner oss mitt i researcharbetet, men vi får se hur långt vi kan komma. Vi gör ett försök.

Det är inte bara etablerade, borgerliga debattörer och politiker som anklagar public service för vänstervridning. Det här är också ett vanligt förekommande påstående hos främlingsfientliga. Hur tänker ni på redaktionen kring att er granskning kan legitimera deras åsikt?

– Det diskuterar vi jättemycket. Det är svårt att veta om de som hörs mest också är flest. Men i vår programförklaring har vi bestämt att vi ska titta på påståenden som cirkulerar flitigt. Vi kan inte väja för svåra frågor. Det handlar om konsekvensneutralitet, att vi inte ska ha förutfattade meningar utan ska gå till botten med fakta.

Imorgon skickas alltså enkäten ut. Redaktionen vill idag inte avslöja de exakta formuleringarna i frågorna. Men:

– Det handlar om partisympatier, säger Lisa Jarenskog.

Svaren är sedan anonymiserade.

Dagens ETC har talat med flera medarbetare på SVT som, utifrån den information som gått ut till dem, ändå känner obehag inför enkäten som de bjuds in att svara på.

– Det här hör inte hemma på SVT eller någon annan arbetsplats, säger en.

– Jag har inte sett enkäten ännu, men spontant känns det här som åsiktsregistrering, även om svaren är anonyma. Jag förstår faktiskt inte varför SVT tycker att det här är okej, säger en annan.

På torsdagens kväll kommenterar Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör, den enkät som Sant eller falskt-redaktionen ska skicka ut:

– Detta är inte ett initiativ från SVT som bolag utan från en journalistiskt självständig redaktion. Det är helt upp till medarbetarna själva ifall de vill svara på enkäten. Om våra medarbetare har frågor som rör säkerhet och integritet kring undersökningen så är det bara redaktionen själva som kan svara på dessa.