Ibland blir det fel. Som på det stora sjukhuset i en av Sveriges storstäder där en förlossning slutade med att en kvinna blev klippt utan bedövning av ung ST-läkare.
När kvinnan efteråt delade med sig av sin berättelse på Tiktok visade det sig att hon inte var ensam om sin upplevelse. Historierna strömmade in från fler kvinnor som känt sig ignorerade under sina förlossningar på samma sjukhus och en storm blåste upp i sociala medier, något som SVT var först att rapportera om.
Nu visar ny, hittills opublicerad statistik från den årliga graviditetsenkäten från Sveriges kommuner och regioner att sjukhuset det handlar om, Akademiska sjukhuset i Uppsala, tillsammans med Mälarsjukhuset i Eskilstuna ligger i botten när det gäller kvinnornas egen skattning i efterhand av sin förlossning.
Bara 55 procent av de födande gav sin förlossningsupplevelse en åtta eller högre på en skala mellan 1 och 10 förra året. Skattningen gjordes åtta veckor efter förlossningarna.
Pekar på mänskliga faktorn
Karin Ettemo är avdelningschef på Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning. På grund av sekretess kan hon inte kommentera de enskilda förlossningsberättelserna som delats på Tiktok, men säger att målsättningen för alla som jobbar på förlossningen är att den födande ska få en bra upplevelse.
– Det är ingen som jobbar på förlossningen som inte vill väl. Alla vill att det ska bli en fin upplevelse för alla involverade. Sen är vi människor och inom vården händer det saker, men det är ingenting vi vill, säger hon.
Att bara 55 procent av de födande klassar sin förlossning som ”bra” bekymrar Karin Ettemo. Men framför allt hade hon önskat ett högre deltagande. Endast 25 procent av de födande valde att svara.
Arbetet för att fler ska få en bättre förlossningsupplevelse pågår. Bland annat har politikerna i regionen beslutat att förlossningen ska få en ny avdelning med fyra rum. För ett halvår sedan inleddes också ett forskningsprojekt som handlar om att göra föräldrarna mer delaktiga i födandet.
– Det hoppas jag ska bidra till att man är mer nöjd, säger Karin Ettemo.
GRAFIK: Bästa och sämsta BB i Sverige – hela listan
Det är bättre i norr
Sveriges bästa förlossningsklinik finns enligt de födande själva i Lycksele. Nöjdheten beror bland annat på hög personaltäthet och på att man arbetar för att de som föder ska följas av en och samma barnmorska, enligt chefen Ellinor Berglund.
– Vi är en liten klinik med hög personaltäthet, och det ger mer tid och möjlighet att stötta paren som kommer till oss. Vi tar också fasta på att verkligen främja deras önskemål och ha en dialog tidigt vid inskrivningen så att vi vet vad vi ska försöka sikta på, säger hon.
Ni stängde precis för sommaren och de födande tvingas åka långt. Hur påverkar det upplevelsen för kvinnorna i ert område?
– Det är alltid olyckligt när vi behöver dra ner verksamheten. Vi har haft ett generationsskifte och nu behöver vi hitta tillbaka till en egen stab med bemanning. Vi jobbar för en långsiktig framtidsbemanning, säger Ellinor Berglund.
Att ha en känsla av kontroll under sin förlossning är en av de viktigaste faktorerna för att få en bra förlossningsupplevelse. Det säger Lisa Goldkuhl, barnmorska och doktor i vårdvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon tycker att det är upprörande att skillnaderna mellan olika förlossningsavdelningar är så stora.
– Att det ser så olika ut har med kultur att göra och det är inte okej. Det är faktiskt upprörande. Förlossningsupplevelsen är så himla viktig, den påverkar ju hela samhället. Om man har en negativ upplevelse kanske man inte vill föda fler barn. Upplevelsen påverkar också relationen till barnet och till partnern, så det är jätteviktigt, säger hon.
Inställning kan spela roll
Lisa Goldkuhl tror inte att det är en slump att lilla den lilla förlossningsavdelningen i Lycksele ligger i topp och att ett sjukhus som Akademiska ligger sämre till när kvinnor klassar sina förlossningsupplevelser.
En förklaring är att patientgrupperna är olika. Födande med stora risker för komplikationer föder förmodligen inte i Lycksele utan hänvisas till något av de större sjukhusen i regionen. Risker för komplikationer är i sig något som ger en sämre förlossningsupplevelse.
Men Lisa Goldkuhl tror inte att det förklarar hela skillnaden.
– Jag tänker att Akademiska sjukhuset kanske har en biomedicinsk syn på födande och vill kontrollera det. Om det görs mycket medicinska ingrepp, interventioner och kontroller under förlossningen leder det till en känsla av att man inte är i så mycket kontroll av sin förlossning. Det sker i större utsträckning på större förlossningsenheter.
– I Lycksele kanske jobbar man mer relationsbyggande. Det kanske är färre rum och mindre spring i korridorerna. Om det är hemtrevligt och gemytligt så skapar det såklart en starkare känsla av trygghet, säger hon.