Inrikes.

2017-06-20 09:15
Erik Sandberg.
Erik Sandberg.

Sverige – skattesänkningarnas extremland

Sedan 2005 har Sverige avskaffat fler skatter på kapital än något annat land i västvärlden. Totalt handlar det om mer än 50 miljarder kronor per år i slopade skatter på förmögenhet

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Sverige är inte bara det land i västvärlden där inkomstklyftorna växer som allra mest, vi är också ett extremland när det kommer till att sänka skatterna för de allra rikaste.

– Inget land har gått så resolut fram när det gäller att avskaffa kapitalskatter. De flesta europeiska länder har någon form av skatt på förmögenheter eller arv, säger Erik Sandberg, författare till boken ”Jakten på den försvunna skatten”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förmögenhetsskatt, arvsskatt, gåvoskatt och fastighetsskatt avskaffades mellan åren 2005–2008. Reformerna resulterade i cirka 40 miljarder kronor i minskade skatteintäkter. Sedan dess har generösare regler för aktieinnehav (ISK) inneburit ytterligare nio miljarder i skattelättnader. Det här gör Sverige unikt. Norge och Frankrike har till exempel förmögenhetsskatt medan Tyskland, USA och Frankrike tar ut arvsskatt.

Fler miljardärer än USA

Resultatet är att det svenska skattesystemet blivit allt mindre omfördelande, det visar forskning. Över 85 procent av kapitalinkomsterna går till den rikaste tiondelen av befolkningen, enligt SCB, och i dag har Sverige fler miljardärer per capita än USA. För tre år sedan flyttade Ingvar Kamprad, vars förmögenhet uppgår till motsvarande 14 procent av Sveriges BNP, hem till Sverige eftersom det blivit förmånligare här än i Schweiz.

I praktiken har Sverige blivit ett skatteparadis för rika, konstaterar ekonomen Stefan De Wylder. ”Den som i dag går omvägen över Panama för att minska sin skatt är en åsna”, skrev han i en debattartikel i Aftonbladet.

Skatte-paradiset Sverige
– Del 1

Läs mer:

Rekordlåg skatt för de allra rikaste

”Ju rikare desto enklare att smita från skatten”

Slopade kapital-skatter

Arvs- och gåvoskatt: 3 miljarder

Förmögenhetsskatt: 7 miljarder

Fastighetsskatt: 31 miljarder

Räknat i 2017 års priser.

Källor: Ekonomifakta, Socialdemokratiska ekonomklubben