Demonstration.

2015-11-26 15:44
Människor på plats när över 40 organisationer i Malmö arrangerade en manifestation för ett humant flyktingmottagande på Stortorget i september. Bild: Stig-Åke Jönsson/TT
Människor på plats när över 40 organisationer i Malmö arrangerade en manifestation för ett humant flyktingmottagande på Stortorget i september.

Sverige mobiliserar mot flyktingpolitiken

Runt om i landet pågår planeringsarbetet för fullt för att ge allmänheten chansen att visa sitt missnöje mot regeringens nya flyktingpolitik. Både i Göteborg och Stockholm finns redan datum och plats klara, medan Malmö är i startgroparna.

Det är breda samarbeten mellan olika organisationer som står bakom de olika manifestationerna. I Stockholm på måndag anordnar Rädda barnens ungdomsförbund en samling tillsammans med bland annat både RFSL och Sveriges unga muslimer.

– Olika organisationer kommer hålla tal och de lägger fokus på det de är experter på. Vi kommer lägga fokus på barnrätt. Sveriges unga muslimer kommer prata om islamofobi och RFSL kommer sannolikt att tala om hur anhörighetsinvandringens nya direktiv kommer slå hårt mot HBTQ-flyktingar, säger Jorge Londoño, förbundsorförande på Rädda barnens ungdomsförbund.

Han tycker att manifestationerna behövs för att de nya direktiven gällande flyktingmottagningen kränker en rad konventioner och överenskommelser som Sverige har skrivit under.

– Den nya migrationspolitiken kränker barnkonventionen och flyktingkonventionen, men även EU:s skyddsgrundsdirektiv. Att ha ambitionen att gå på minimumkraven är som att säga att vi är färdiga för i år. Det kombinerat med en rasprofilerad ID-kontroll är något som tillsammans bildar en migrationspolitisk överenskommelse som har sin grund i en rasistisk bild av nationalstaten, fortsätter Jorge Londoño.

Demonstrationer över hela landet

I Lund har Lundabor mot rasism beslutat sig för att bredda sin tidigare planerade demonstration mot Sverigedemokraternas partidagar på lördag till att också innefatta regeringens flyktingpolitik, meddelar man på Facebook.

I Göteborg har organisationen Tillsammans för Göteborg planerat sin manifestation samma lördag.

– Det är oerhört viktigt att det är många som dyker upp och visar sitt missnöje. Den politiken som föreslås bygger på att vår regering och våra politiker är rädda för vad svenska folket ska tycka om mycket flyktingar i Sverige. Då får vi visa att svenska folket tycker att det är viktigt att Sverige tar ansvar och fortsätter med en solidarisk flyktingpolitik, säger Mattias Poulsen, en av arrangörerna.

Malmö har ännu inte något satt datum för en demonstration men Sofi Malm på Kontrapunkt meddelar att man för diskussioner med Ung Vänster och andra organisationer för att bestämma ett datum i dagarna.

– Ingenting är klart än, men du kan skriva att det är på gång, hälsar hon.

För bara 7-8 veckor sedan hölls en liknande demonstration, Jorge Londoño menar att samma röster som hördes då kommer höras igen. Med ett undantag.

– Skillnaden nu jämfört med för några veckor sedan är att Stefan Löfven inte kommer vara där och berätta om hur hans Europa inte bygger murar. Den här gången kommer vi demonstrera mot Stefan Lövfens politik.

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter